Η συμμαχία AUKUS μεταξύ ΗΠΑ, Αυστραλίας και Ηνωμένου Βασιλείου συνεχίζει να προκαλεί κραδασμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι υπουργοί Εξωτερικών της οποίας θα συζητήσουν απόψε το θέμα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Μολονότι, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ, έσπευσε να επισημάνει ότι  η αποψινή δεν θα είναι μια έκτακτη συνάντηση των ΥΠ.ΕΞ. της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η πραγματικότητα είναι ότι οι χώρες της Ένωσης, και κυρίως η Γαλλία, βρίσκονται στα «κάγκελα» για την συμμαχία AUKUS.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Μαμέρ σημείωσε ότι η Επιτροπή αναλύει τις λεπτομέρειες της συμμαχίας και τις επιπτώσεις της, προτού υπάρξει επίσημα αντίδραση από μέρους της. Είπε, επίσης, ότι η επικεφαλής της Κομισιόν παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, αλλά η ίδια έχει επιλέξει προς το παρόν να μην κάνει κάποιο σχόλιο. «Η Πρόεδρος της Κομισιόν, όταν ένα κράτος-μέλος εκφράζει έντονη δυσαρέσκεια, το ακούει», είπε ο κ. Μαμέρ, συμπληρώνοντας ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συναντήθηκε με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της Συνόδου EUMED9 στην Αθήνα.

Είναι αμφίβολο, ωστόσο, αν και κατά πόσο η οργή του Παρισιού θα κατευναστεί στην αποψινή συνάντηση, αφού η Αυστραλία, η οποία ακύρωσε τη συμφωνία για την αγορά πυρηνικών υποβρυχίων αξίας 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, δεν δείχνει καμία διάθεση να ανοίξει ξανά τη συγκεκριμένη συζήτηση.

Για την πορεία των σχέσεων Γαλλίας – ΗΠΑ θα μάθουμε περισσότερα σε λίγα εικοσιτετράωρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχουν ο Εμμανουέλ Μακρόν και ο Τζο Μπάιντεν, κατόπιν αιτήματος του δεύτερου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η οικονομική ζημιά της Γαλλίας από την δημιουργία της συμμαχίας AUKUS, η οποία έχει ως στόχο τον περιορισμό της επιρροής της Κίνας κυρίως στον Ειρηνικό Ωκεανό, είναι μόνο μια από τις ανησυχίες των Ευρωπαίων.  Αυτό που έγινε σαφές μετά την ανακοίνωση της είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αιφνιδιάστηκε και πλέον βλέπει τις ΗΠΑ να χτίζουν στρατηγική συμμαχία με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τόσο την ίδια όσο και την παραδοσιακή συμμαχία του ΝΑΤΟ.  

Η πρώτη πρωτοβουλία της AUKUS

Η πρώτη σημαντική πρωτοβουλία της AUKUS, θα είναι η παράδοση ενός στόλου πυρηνοκίνητων υποβρυχίων στην Αυστραλία, η οποία επιδιώκει να αποκτήσει οκτώ. Αυτή η θεαματική ανακοίνωση θα φέρει τις ΗΠΑ να μοιράζονται ιδιαίτερα ευαίσθητη τεχνολογία και την Αυστραλία να ακυρώνει την γιγαντιαία παραγγελία συμβατικών υποβρυχίων από τη Γαλλία. «Η μόνη χώρα με την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μοιραστεί ποτέ αυτή την τεχνολογία πυρηνικής πρόωσης είναι η Μεγάλη Βρετανία» από το 1958, επισήμανε λίγο μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας ένας ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. «Αυτή είναι μια θεμελιώδης απόφαση. Θα δεσμεύσει την Αυστραλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μεγάλη Βρετανία για γενιές» πρόσθεσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης