Οι επίσημες ανακοινώσεις της αστυνομίας για τις συνθήκες θανάτου του 18χρονου αφροαμερικανού, στις 9 Αυγούστου, από σφαίρα αστυνομικού, περισσότερο λάδι στη φωτιά που καίει την πόλη Ferguson του Μιζούρι έριξαν, παρά κατεύνασαν τις καθημερινές αντιδράσεις διαμαρτυρίας των κατοίκων και τα βίαια επεισόδια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Το βράδυ του Σαββάτου, κι ενώ είχε επιβληθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης και απαγόρευση κυκλοφορίας στην πολή, εκατοντάδες ήταν αυτοί που αψήφησαν την εντολή με αποτέλεσμα να έχουμε την πιο βίαιη νύχτα επεισοδίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τα επεισόδια κινδυνεύει να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος, που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, ο οποίος δέχτηκε πυροβολισμό, υπό συνθήκες οι οποίες δεν έχουν διασαφηνιστεί ακόμα.

Βανδαλισμοί και λεηλασίες καταστημάτων, μάχες σώμα με σώμα, χρήση χημικών, τραυματισμοί, πυροβολισμοί σε περιπολικό και επτά συλλήψεις, ήταν ο απολογισμός.

Νωρίτερα, ο αστυνομικός διευθυντής είχε δηλώσει ότι η στάση της αστυνομίας θα είναι ήπια, εφόσον τηρηθεί η απαγόρευση της κυκλοφορίας, κάτι που δεν έγινε.  Η εκτεταμένη χρήση χημικών, σύμφωνα με την αστυνομία, συνέβη προκειμένου να συλλεχθεί ο τραυματίας που δέχτηκε τις σφαίρες.

Οι διαδηλωτές -παρά το γεγονός ότι εκπληρώθηκε το πάγιο αίτημά τους να δοθεί το όνομα του αστυνομικού που σκότωσε τον νεαρό στη δημοσιότητα- αντιδρούν στην εκδοχή της αστυνομίας ότι ο 18χρονος Michael Brown έκλεψε πούρα από ένα κατάστημα και στη συνέχεια διαπληκτίστηκε με τον αστυνομικό και προσπάθησε να του πάρει το όπλο.

Σύμφωνα με μάρτυρες, ο άτυχος νεαρός όταν δέχτηκε τον πυροβολισμό είχε τα χέρια ψηλά.



«Πρώτα ειρήνη, μετά δικαιοσύνη»

Ο κυβερνήτης του Μιζούρι, Jay Nixon, που επέβαλλε την απαγόρευση της κυκλοφορίας, δήλωσε ότι προκειμένου να επιτευχθεί η δικαιοσύνη που ζητούν οι διαδηλωτές, πρώτα θα πρέπει να επικρατήσει η ειρήνη.

Ο αστυνομικός διευθυντής από την πλευρά του ευχαρίστησε τους πολίτες που προσπάθησαν να αποτρέψουν τις λεηλασίες στα κατασταστήματα. Εμπορικοί σύλλογοι της πόλης ζήτησαν από την αστυνομία να είναι «πιο αυστηρή» προκειμένου να προστατέψει τις περιουσίες τους.

Διαβάστε ακόμα: Νύχτα οργής
Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 12 Αυγούστου 2014, 10:50

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης