Τουλάχιστον 77 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν την Παρασκευή ύστερα από διαδοχικές βομβιστικές επιθέσεις σε διάφορες περιοχές του Ιράκ, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Στην πόλη Μπακούμπα (57 χλμ. βορειοανατολικά της πρωτεύουσας) δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα εξερράγησαν, σκορπώντας τον θάνατο και τον πανικό στους κατοίκους. Μια από τις εκρήξεις σημειώθηκε έξω από τέμενος που χρησιμοποιείται από Σουνίτες μουσουλμάνους, για να ακολουθήσει ύστερα από λίγο και η δεύτερη. Τουλάχιστον 43 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 56 τραυματίστηκαν, με αυτόπτες μάρτυρες να δηλώνουν πως η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε κατά την αποχώρηση των προσκυνητών λίγο μετά το τέλος της μεσημεριανής προσευχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


(Μπακούμπα)

«Βρισκόμουν περίπου 30 μέτρα από το σημείο της πρώτης έκρηξης. Έτρεξα εκεί μαζί με άλλους για να βοηθήσουμε. Τότε ήταν που σημειώθηκε η δεύτερη. Είδα πτώματα να πετάγονται στον αέρα. Τραυματίστηκα στον λαιμό», ανέφερε σε δηλώσεις του στο Reuters ο Hashim Munjiz, φοιτητής.

Εικόνες από την Μπακούμπα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Αμαρίγια, δυτικά της Βαγδάτης, 20 άνθρωποι έπεσαν νεκροί και 32 τραυματίστηκαν, όταν εξερράγησαν δύο βόμβες σε εμπορική συνοικία. Επτά ακόμα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 10 μεταφέρθηκαν με τραύματα στο νοσοκομείο ύστερα από πυροδότηση εκρηκτικών σε αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια νεκρώσιμης ακολουθίας στην περιοχή Μπάγια (δυτικά της Βαγδάτης).

Βομβιστική επίθεση πραγματοποιήθηκε επίσης στην περιοχή Μάανταν, νότια της πρωτεύουσας, όπου 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 32 τραυματίστηκαν. Τέλος, στην πόλη Φαλούτζα (δυτικά της Βαγδάτης) εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη σε καφετέρια, προκαλώντας τον θάνατο δύο πολιτών και τον τραυματισμό ακόμα οκτώ.


(Κατεστραμμένο καφέ – εστιατόριο στη Φαλούτζα)

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Ο.Η.Ε., 712 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε παρόμοιες επιθέσεις στο Ιράκ μέσα στον Απρίλιο, καθιστώντας τον συγκεκριμένο μήνα τον πιο αιματοβαμμένο των τελευταίων πέντε ετών. Περίπου έναν χρόνο πριν την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων (31 Δεκεμβρίου 2011) παρατηρήθηκε έξαρση της θρησκευτικής βίας ανάμεσα σε Σουνίτες και Σιίτες μουσουλμάνους στο Ιράκ, η οποία ολοένα και κλιμακώνεται, εντείνοντας τους φόβους της διεθνούς κοινότητας για το ξέσπασμα εμφυλίου πολέμου.

Διαβάστε επίσης:
Λουτρό αίματος στο Ιράκ, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 15 Μαΐου 2013, 23:58

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης