Η παραλλαγή του νέου κορωνοϊού Όμικρον εξαπλώνεται στην Αυστραλία, θέτοντας σε δοκιμασία τα σχέδια για εκ νέου άνοιγμα της οικονομίας της, καθώς τα περιστατικά μόλυνσης στο Σίδνεϊ αυξήθηκαν σε 13 με το τελευταίο να εντοπίζεται στην πολιτεία Κουίνσλαντ.

Οι ομοσπονδιακές αρχές εμμένουν στο σχέδιο για εκ νέου άνοιγμα της οικονομίας με την ελπίδα ότι το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού θα αποδειχθεί ηπιότερο από προηγούμενα, αλλά οι κυβερνήσεις κάποιων πολιτειών και εδαφών προχώρησαν στην ενίσχυση των ελέγχων στα εσωτερικά τους σύνορα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Αυστραλία κατέγραψε το πρώτο περιστατικό μόλυνσης εγχώριας μετάδοσης της Όμικρον την Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου σε σχολείο στο Σίδνεϊ. Οι αρχές ερευνούν την προέλευσή του και σημειώνουν ότι αναμένεται πως θα υπάρξουν κι άλλα.

Οι αρχές του Κουίνσλαντ παράλληλα ανακοίνωσαν ότι εντοπίστηκε το πρώτο ύποπτο περιστατικό μόλυνσης της Όμικρον στην πολιτεία, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που ταξίδεψε από τη Νότια Αφρική και ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για το παραλλαγμένο στέλεχος.

“Η μονάδα δημόσιας υγείας απέκλεισε την πιθανότητα να πρόκειται για την παραλλαγή Δέλτα, αλλά δεν έχουμε μπορέσει να επιβεβαιώσουμε ότι πρόκειται για την Όμικρον”, δήλωσε η υπουργός Υγείας Ιβέτ Ντ’Αθ. “Ωστόσο το μεταχειριζόμαστε σαν να είναι”, πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αρχές της Νότιας Αυστραλίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι όσοι φτάνουν στην πολιτεία αυτή από την Νέα Νότια Ουαλία, την Βικτόρια και την Καμπέρα θα υποβάλλονται σε διαγνωστικά τεστ. Η Νότια Αυστραλία άνοιξε τα πολιτειακά της σύνορα πριν από λίγες ημέρες για πρώτη φορά εδώ και μήνες.

Εν τω μεταξύ, μερικές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού στην Μελβούρνη, με τις διαδηλώσεις αυτές να αποτελούν πλέον εβδομαδιαίο φαινόμενο που προσελκύει ομάδες απλών πολιτών, καθώς και υποστηρικτές της ακροδεξιάς και θεωριών συνωμοσίας.

Μικρότερη αντιδιαδήλωση πραγματοποιήθηκε παράλληλα κατά την οποία οι μετέχοντες ζητούσαν να σταματήσει το ακροδεξιό κίνημα και να υποστηριχθούν οι εμβολιασμοί.

Η πολιτεία της Βικτόρια, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Μελβούρνη, αξιώνει από τους πολίτες να έχουν εμβολιαστεί πλήρως για να έχουν πρόσβαση στις περισσότερες υπηρεσίες εστίασης και τα καταστήματα λιανικής μη απαραίτητων ειδών, όπως και για να μπορεί κάποιος να εργαστεί στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και πολλές άλλες βιομηχανίες.

Σχεδόν το 88% των Αυστραλών ηλικίας άνω των 16 ετών έχει πλήρως εμβολιαστεί κατά της COVID-19, σύμφωνα με τα στοιχεία των υγειονομικών υπηρεσιών.

Οι μη εμβολιασμένοι ανέρχονται σε μονοψήφιο αριθμό στην Αυστραλία, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο οι ασθενείς που δεν έχουν εμβολιαστεί αποτελούν την μεγάλη πλειοψηφία αυτών που νοσηλεύονται με COVID-19. Στην Βικτόρια, το 90% των 44 ανθρώπων που νοσηλεύονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας δεν έχουν πλήρως εμβολιαστεί, σύμφωνα με τα στοιχεία των υγειονομικών υπηρεσιών.

Παρά την μάχη που έδωσε για την αναχαίτιση πολλών ξεσπασμάτων του νέου κορωνοϊού φέτος, που οδήγησαν για πολλούς μήνες σε lockdown στο Σίδνεϊ και την Μελβούρνη – τις μεγαλύτερες πόλεις της Αυστραλίας – η χώρα έχει μόνον περίπου 834 επιβεβαιωμένα περιστατικά μόλυνσης και 7,9 θανάτους από COVID-19 ανά 100.000 κατοίκους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), αριθμούς που απέχουν πολύ από αυτούς πολλών άλλων ανεπτυγμένων κρατών.

Η Αυστραλία έχει καταγράψει συνολικά λίγο λιγότερα από 215.000 περιστατικά μόλυνσης από τότε που εκδηλώθηκε η πανδημία και 2.042 θανάτους από την COVID-19.

 

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης