«Είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζονται κυρώσεις στη βάση αυτής της νέας νομοθεσίας από τις ΗΠΑ προς μία χώρα μέλος του ΝΑΤΟ. Μπορεί, λοιπόν, να διερωτηθεί ο καθένας τι σόι συμμαχία είναι αυτή».

Με αυτή την άκρως επιθετική φράση άρχισε την ομιλία του στα εγκαίνια ενός αυτοκινητοδρόμου ο Ταγίπ Ερντογάν και αναφέρθηκε προσωπικά πια και για πρώτη φορά στην απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν αυτές τις κυρώσεις ως αντίποινα για την αγορά του ρωσικού οπλικού συστήματος S-400 από την Άγκυρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στόχος των κυρώσεων αυτών είναι να πληγούν η τουρκική αμυντική βιομηχανία και η εξοπλιστική αυτονομία της Τουρκίας» δήλωσε με στόμφο και νόημα ο Ταγίπ Ερντογάν συμπληρώνοντας: «Θα πρέπει εφεξής να δουλέψουμε διπλά και τριπλά για να πετύχουμε τους στόχους μας».

Ο Ταγίπ Ερντογάν υπενθύμισε τι συνέβη μετά το 1974 στην Τουρκία και την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ, το περίφημο εμπάργκο όπλων που είχε τότε επιβληθεί με πρωτοβουλία του νεαρού ακόμη πολιτικού Τζο Μπάιντεν. «Θα ανοίξουν και άλλες πόρτες όπως συνέβη και μετά το 1974» είπε χαρακτηριστικά ο Ταγίπ Ερντογάν. Κανείς δεν ξέρει, πιθανώς ούτε ο ίδιος, τι εννοεί και αν αυτό σημαίνει ότι πρόκειται η Τουρκία να εμπλακεί σε μία άλλου είδους συμμαχία, με άλλο προσανατολισμό και με άλλους παρτενέρ.

Στην άλλη άκρη της ευρωπαϊκής ηπείρου, ο πάντα αμφιλεγόμενος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Στόλτενμπεργκ δήλωνε λες και ήταν σε παράλληλη μετάδοση: «Λυπάμαι πολύ για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, πρέπει να βρεθεί λύση». Ομολογουμένως κάτι δεν πάει καλά στο ΝΑΤΟ. Υπενθυμίζεται απλώς η περίφημη ρήση του Εμανουέλ Μακρόν για την Ατλαντική Συμμαχία πως πρόκειται για μία οντότητα που είναι κλινικά νεκρή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης