Εκλογές για την ανάδειξη Συντακτικής Συνέλευσης στη Χιλή: Στο 20% ανήλθε η συμμετοχή την πρώτη ημέρα της ψηφοφορίας

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 16 Μαΐου 2021, 06:20
Εκλογές για την ανάδειξη Συντακτικής Συνέλευσης στη Χιλή: Στο 20% ανήλθε η συμμετοχή την πρώτη ημέρα της ψηφοφορίας

Περίπου τρία εκατομμύρια πολίτες της Χιλής, ή το 20% του εκλογικού σώματος, ψήφισε χθες Σάββατο, πρώτη ημέρα της διαδικασίας που χαρακτηρίζεται η σημαντικότερη μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα για την ανάδειξη των 155 προσώπων που θα καταρτίσουν νέο Σύνταγμα, προορισμένο να γυρίσει τη σελίδα της εποχής Πινοτσέτ.

«Η εκλογική διαδικασία εκτυλίχθηκε με επιτυχία», σημείωσε ο Αντρές Τάγλε, ο πρόεδρος του εκτελεστικού συμβουλίου της εκλογικής υπηρεσίας (SERVEL), μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας της ψηφοφορίας, που συνεχίζεται σήμερα (σ.σ. από τις 15:00 σήμερα Κυριακή ως τη 01:00 αύριο Δευτέρα ώρες Ελλάδας).

Κατά τα δεδομένα της εκλογικής επιτροπής, συμμετείχαν τρία εκατομμύρια άνθρωποι χθες, αριθμός που αντιστοιχεί στο 20,44% των 14,9 εκατ. των ψηφοφόρων που καλούνται στις κάλπες.

Οι Αρχές αποφάσισαν να αναβάλουν τις εκλογές αυτές που αρχικά θα διεξάγονταν την 11η Απριλίου και να τις διεξαγάγουν σε 48 ώρες, εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

«Ελπίζω ότι θα αποκτήσουμε ένα Σύνταγμα που θα συλλάβει την ψυχή της χώρας μας», είπε ο συντηρητικός πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα αφού ψήφισε στο Σαντιάγο.

Το νέο Σύνταγμα θα αντικαταστήσει τον ισχύοντα θεμελιώδη νόμο του κράτους, που είχε καταρτιστεί το 1980, επί των ημερών της στρατιωτικής δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-1990). Η διαδικασία αυτή αποτελεί καρπό των κινητοποιήσεων του μεγαλύτερου κινήματος των τελευταίων δεκαετιών στη Χιλή, που άρχισε τον Οκτώβριο του 2019, με κεντρικό αίτημα να υπάρξει περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 16 Μαΐου 2021, 06:20