Ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ απηύθυνε χθες Κυριακή έκκληση στη γερμανική κοινωνία να αντισταθεί στο μίσος, μετά τη δολοφονία του τοπικού πολιτικού Βάλτερ Λούμπκε στις αρχές του μήνα.

«Όταν αντιπρόσωποι της δημοκρατίας μας (…), όταν δήμαρχοι και τοπικοί πολιτικοί δέχονται προσβολές, απειλές και επιθέσεις, ηχεί συναγερμός για τη δημοκρατία μας», τόνισε ο Σταϊνμάγερ σε ομιλία του σε δημόσια εκδήλωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Λούμπκε, επικεφαλής περιφερειακού συμβουλίου, έπεσε νεκρός τη 2α Ιουνίου μπροστά στο σπίτι του στο Κάσελ (Έσση). Ένας ύποπτος για τον φόνο έχει συλληφθεί και προφυλακιστεί. Σύμφωνα με τη γερμανική ομοσπονδιακή εισαγγελία, το κίνητρο του δράστη του εγκλήματος συνδέεται με την ακροδεξιά εξτρεμιστική ιδεολογία του.

Μετά τη δολοφονία του Βάλτερ Λούμπκε, το εύρος και το είδος των θριαμβολογιών της ακροδεξιάς, ειδικά στο Διαδίκτυο σόκαραν μερίδα της κοινής γνώμης στη Γερμανία.

Ο Σταϊνμάγερ αναφέρθηκε άμεσα στον φόνο: «πρέπει να μας ντροπιάζει, πρέπει να μη μας αφήνει να ξαποσταίνουμε, διότι δεν μπορέσαμε να προστατεύσουμε τον Βάλτερ Λούμπκε», έκρινε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κίνδυνος της ακροδεξιάς τρομοκρατίας δεν πρέπει να υποτιμηθεί ποτέ ξανά, συμπλήρωσε ο Σταϊνμάγερ.

«Ο κίνδυνος δεν είναι μόνο ένας ακροδεξιός εξτρεμιστής, ο βίαιος παραβάτης του νόμου ο οποίος έβαλε το δάχτυλό του στη σκανδάλη, αλλά τα δίκτυα [των εξτρεμιστών] και το κλίμα που δημιουργούν, μέσα στο οποίο άνθρωποι νοιώθουν ότι νομιμοποιούνται, ή ακόμη ενθαρρύνονται, να διαπράττουν τέτοιες ενέργειες», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Γερμανίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης