Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν δήλωσε σήμερα ότι η κατάσταση στη Συρία δεν είναι αποδεκτή και ζήτησε από την διεθνή κοινότητα να μιλήσει με μία φωνή και από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να επιδείξουν ενότητα.

Οι προτεραιότητες των Ηνωμένων Εθνών είναι ο τερματισμός της βίας και η έναρξη πολιτικού διαλόγου, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ στην Μπογκόρ της Ινδονησίας κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Νοτιοανατολική Ασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα κληθούν σήμερα να εξετάσουν σχέδιο διακήρυξης που διατυπώνει στην υποστήριξη του Συμβουλίου στην αποστολή του διεθνούς απεσταλμένου στη Συρία Κόφι Αναν και αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο λήψης “πρόσθετων μέτρων”, εάν η Δαμασκός δεν αποδεχθεί τις προτάσεις του Αναν για τη διευθέτηση της συριακής κρίσης.

Η πρόταση διατυπώθηκε από τη Γαλλία προς τους 14 εταίρους της στο Συμβούλιο Ασφαλείας και το Παρίσι ελπίζει ότι θα υιοθετηθεί σήμερα.

Ζητεί από τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ και από τη συριακή αντιπολίτευση “να εφαρμόσουν πλήρως και αμέσως” το σχέδιο διευθέτησης “έξι σημείων” που έχει θέσει προς συζήτησιν ο Κόφι Αναν κατά τις συνομιλίες που είχε στη Δαμασκό με το συριακό καθεστώς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βάσει της γαλλικής πρότασης, το Συμβούλιο δεσμεύεται “να εξετάσει την λήψη πρόσθετων μέτρων”, το περιεχόμενο των οποίων δεν διευκρινίζεται, εάν δεν υπάρξει πρόοδος κατά το διάστημα των επτά ημερών που θα ακολουθήσει την υιοθέτηση του σχεδίου από το Συμβούλιο.

Πρόκειται για “προεδρική διακήρυξη” που υιοθετείται με συναίνεση και είναι μικρότερου ειδικού βάρους από μία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η Ρωσία και η Κίνα έχουν προβάλει δύο φορές το βέτο τους για να εμποδίσουν την έγκριση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Συρία.

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης