Εκκενώνεται η περιοχή γύρω από το ηφαίστειο Κοπάχουε

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 29 Μαΐου 2013, 10:05
Εκκενώνεται η περιοχή γύρω από το ηφαίστειο Κοπάχουε
Οι Αρχές της Χιλής συνεχίζουν σήμερα τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης 2.240 κατοίκων που απειλούνται από την έκρηξη του ηφαιστείου Κοπάχουε, το οποίο βρίσκεται στο νότο της οροσειράς των Άνδεων, στα σύνορα με την Αργεντινή όπου η επικίνδυνη ζώνη έχει ήδη εκκενωθεί.

Το σχέδιο εκκένωσης των τοπικών αρχών αφορά τις κοινότητες που ζουν σε ακτίνα 25 χλμ. γύρω από το ηφαίστειο Κοπάχουε, ύψους σχεδόν 3.000 μέτρων στην περιοχή Μπιομπίο, που βρίσκεται περί τα 500 χλμ. νότια του Σαντιάγο της Χιλής.

Ωστόσο, ορισμένοι από τους αγρότες που κατοικούν στην περιοχή αρνήθηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους, θέλοντας να συνεχίζουν να φροντίζουν τα ζώα τους.

«Φοβούνται για την περιουσία τους, αλλά καταλαβαίνουν ότι η κυβέρνηση μεριμνά για να προστατέψει τη ζωή τους» δήλωσε η κυβερνήτης της περιφέρειας Μπιομπίο Μαρία Καρολίνα Ρος στην χιλιανή τηλεόραση.

Οι Αρχές ήρθαν σε συμφωνία με τους χωρικούς για να συνεχιστούν οι επιχειρήσεις εκκένωσης, ενώ μια πρώτη ομάδα 700 κατοίκων μεταφέρθηκε σε καταφύγια με στρατιωτικά φορτηγά.

Συνολικά 2.240 κάτοικοι αναμένεται να απομακρυνθούν από την περιοχή εντός της ημέρας.

Στην άλλη πλευρά των συνόρων, στην Αργεντινή, οι κάτοικοι του χωριού Καβιάχουε-Κοπάχουε, που βρίσκεται σε απόσταση 15 χλμ. από το ηφαίστειο, έχουν ήδη απομακρυνθεί από τη Δευτέρα, φοβούμενοι ενδεχόμενη έκρηξη του ηφαιστείου.

Διαβάστε επίσης: Χιλή: Εκκένωση περιοχών λόγω ηφαιστείου, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 28 Μαΐου 2013, 01:26

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 29 Μαΐου 2013, 10:09