Εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας έχει διαπράξει το καθεστώς του προέδρου της Συρίας, Bashar al-Assad, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία. Στην ετήσια έκθεσή της κάνει λόγο για βασανισμούς και εκτελέσεις κρατουμένων, αμάχων και διαδηλωτών, σημειώνοντας την ύπαρξη μυστικών κέντρων κράτησης.

«Το είδος και η κλίμακα των παραβιάσεων στις οποίες προβαίνει το συριακό καθεστώς μπορεί να συνιστούν Εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας», επισημαίνεται στο κείμενο της ΜΚΟ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έκθεση επικαλείται πολλά παραδείγματα, όπως αυτό ενός μη κατονομαζόμενου άνδρα στην Μπανιάς, στο δυτικό τμήμα της Συρίας, ο οποίος κρατήθηκε έγκλειστος για τρεις ημέρες, υπέστη ξυλοδαρμούς, αναγκάστηκε να παραμείνει γυμνός και να «πιει το αίμα του από το πάτωμα».

Από την καταστολή δεν γλιτώνουν ούτε τα παιδιά, με ενδεικτικό παράδειγμα την περίπτωση ενός 14χρονου αγοριού στο ανατολικό τμήμα της χώρας, το οποίο σκοτώθηκε από σφαίρες ανδρών των δυνάμεων Ασφαλείας όταν αρνήθηκε να λάβει μέρος σε μια διαδήλωση υπέρ του καθεστώτος.

Η Δαμασκός αρνήθηκε πρόσφατα να παραδώσει μια έκθεση στην Επιτροπή του Ο.Η.Ε. εναντίον των βασανιστηρίων, και η Αμνηστία καταγγέλλει τη συμπεριφορά της κυβέρνησης, η οποία «δεν διεξάγει ανεξάρτητες έρευνες για τις παράνομες δολοφονίες, τα βασανιστήρια και τις άλλες κατάφωρες παραβιάσεις των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτιμάται ότι πάνω από 12.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τα μέσα Μαρτίου του 2011 όταν και ξεκίνησε η εξέγερση για την εκχώρηση περισσότερων συνταγματικών δικαιωμάτων.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης