Εικόνες βιβλικής καταστροφής έρχονται από τη Λατινική Αμερική, καθώς πλημμύρες που συνδέονται με το φαινόμενο «Ελ Νίνιο» έχουν προκαλέσει τεράστια προβλήματα.

Περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι σε διασυνοριακές περιοχές της Παραγουάης, της Αργεντινής, της Ουρουγουάης και της Βραζιλίας έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω των εκτεταμένων πλημμυρών – των χειρότερων που έχουν σημειωθεί εδώ και μισό αιώνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τους ειδικούς, θα χρειαστούν ακόμη αρκετές ημέρες μέχρι να αρχίσει να υποχωρεί η στάθμη του νερούΤοπικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι στην Αργεντινή έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 4 άνθρωποι. Στην Παραγουάη, τη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, εγκατέλειψαν τα σπίτια τους περίπου 90.000 άνθρωποι. Η πρωτεύουσα Ασουνσιόν, καθώς και άλλες επτά επαρχίες έχουν τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στόχος αυτής της απόφασης που έλαβαν οι αρχές είναι να εκταμιευτούν κονδύλια για την κάλυψη των αναγκών των πληγέντων, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι πάμφτωχοι και ζουν σε παραπήγματα. Στην Ουρουγουάη, τέλος, 9.000 άνθρωποι έφυγαν από τα πλημμυρισμένα σπίτια τους.

Οι πλημμύρες οφείλονται στο φαινόμενο «Ελ Νίνιο»

Σύμφωνα με τους ειδικούς, θα χρειαστούν ακόμη αρκετές ημέρες μέχρι να αρχίσει να υποχωρεί η στάθμη του νερού.

«Η πλημμύρα προκαλείται από το μετεωρολογικό φαινόμενο “Ελ Νίνιο”» εξήγησε ο Φερνάντο Τραβέρσα, επικεφαλής της Υπηρεσίας Επειγόντων Περιστατικών της Ουρουγουάης. «Γνωρίζαμε ότι τα χειρότερα θα έρχονταν προς το τέλος της άνοιξης με αρχές καλοκαιριού, αλλά δεν μπορούσαμε να ξέρουμε το μέγεθος» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός είχε ανακοινώσει ότι η εκτεταμένη ξηρασία και οι φονικές πλημμύρες που εντοπίζονται σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές οφείλονται στο φαινόμενο «Ελ Νίνιο»

Το «Ελ Νίνιο» είναι το μετεωρολογικό φαινόμενο κατά το οποίο τα κεντρικά και ανατολικά νερά του Ειρηνικού Ωκεανού είναι θερμότερα σε σχέση με άλλες περιοχές. Η θερμοκρασία του νερού είναι μεγαλύτερη κατά 3°C περίπου. Συμβαίνει κάθε δύο με οχτώ χρόνια και διαρκεί έναν χρόνο. Εδώ και αιώνες εμφανίζεται κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.
Το φετινό «Ελ Νίνιο» είναι το χειρότερο των τελευταίων 15 ετών. Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός είχε ανακοινώσει ότι η εκτεταμένη ξηρασία και οι φονικές πλημμύρες που εντοπίζονται σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές οφείλονται στο εν λόγω φαινόμενο.


Η εξήγηση του φαινομένου «Ελ Νίνιο»

Όταν δεν υπάρχει το «Ελ Νίνιο», εξαιτίας της περιστροφής της γης, συνήθως παρουσιάζονται ισχυροί άνεμοι που φυσούν δυτικά. Το ίδιο συμβαίνει και με τα νερά στον Ειρηνικό Ωκεανό. Ταυτόχρονα, λόγω της ηλιακής ακτινοβολίας, τα νερά θερμαίνονται, δημιουργούνται σύννεφα στην νοτιοανατολική Ασία και πολλές βροχές, ενώ στη Νότια Αμερική, στο τμήμα δυτικά των Άνδεων, υπάρχει ξηρασία.

Το «Ελ Νίνιο» διαταράσσει αυτό το κλίμα. Αρχικά, επηρεάζονται οι δυτικοί άνεμοι. Έτσι, τα θερμά νερά μεταφέρονται από το δυτικό τμήμα του Ειρηνικού στο κεντρικό και ανατολικό κομμάτι της θάλασσας. Τα σύννεφα δημιουργούνται στο κεντρικό τμήμα του ωκεανού, ενώ μπορεί να βρέξει στη Νότια Αμερική δυτικά των Άνδεων. Αντίθετα, δεν βρέχει στη Νοτιανατολική Ασία, όπου επικρατεί ξηρασία.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης