Μετά από τέσσερις αποτυχημένες προσπάθειες, η αμερικανική εταιρεία SpaceX (Space Exploration Technologies Corporation) που ανήκει στον επιχειρηματία Elon Musk και ασχολείται με θέματα τα οποία αφορούν στο διάστημα, πραγματοποίησε με επιτυχία αυτόνομη προσγείωση πυραύλου της σε ειδική πλατφόρμα στη μέση του ωκεανού.

Δείτε την εντυπωσιακή προσγείωση του πυραύλου στην πλατφόρμα…


Η προσγείωση του πυραύλου από την κάμερα που ήταν τοποθετημένη επάνω του:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Το μήνυμα του Ομπάμα στο Twitter

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συνεχάρη την SpaceX για το συγκεκριμένο επίτευγμα. «Χάρη σε καινοτόμους σαν εσάς και τη NASA, η Αμερική εξακολουθεί να έχει το προβάδισμα στην εξερεύνηση του Διαστήματος» έγραψε στο Twitter.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μείωση κόστους

Η SpaceX έχει από τον περασμένο Δεκέμβριο επιτύχει προσεδάφιση του κύριου τμήματος του συγκεκριμένου πυραύλου στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα.

Η SpaceX έχει από τον περασμένο Δεκέμβριο επιτύχει προσεδάφιση του κύριου τμήματος του συγκεκριμένου πυραύλου στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα.​

Με την εντυπωσιακή προσγείωση του Falcon 9, το Σάββατο, στην πλωτή πλατφόρμα, η SpaceX αποδεικνύει ότι μπορεί να πετύχει και τα δύο είδη «επιστροφών», τόσο στο έδαφος όσο και στον ωκεανό. Ως αποτέλεσμα, ο πύραυλος μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκ νέου, μειώνοντας έτσι δραστικά το κόστος των διαστημικών αποστολών. Σε πρόσφατη ομιλία του ο αντιπρόεδρος της NASA Hans Koenigsmann είπε ότι οι δύο στις τρεις μελλοντικές πτήσεις της SpaceX θα περιλαμβάνουν προσγείωση σε πλατφόρμα πλοίου και οι υπόλοιπες στη στεριά. 

Ο κύριος λόγος που προτιμάται η προσγείωση στη θάλασσα είναι η μικρότερη κατανάλωση καυσίμων, παρ’όλο που είναι πολύ πιο δύσκολη.

Η απογείωση έγινε στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει κάνει η SpaceX με τη NASA, έτσι ώστε να εφοδιάζει με προμήθειες και αναλώσιμα τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Ο πύραυλος Falcon 9 εκτοξεύτηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, μεταφέροντας στον ISS το πρώτο φουσκωτό δωμάτιο που σχεδιάστηκε για τη φιλοξενία ανθρώπων στο Διάστημα.

Ήταν η πρώτη επανάληψη αποστολών ανεφοδιασμού του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού από τη SpaceX έπειτα από το ατύχημα του Ιουνίου 2015, οπότε καταστράφηκε ο πύραυλος μαζί με το φορτίο που μετέφερε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης