Η Αίγυπτος θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα αντιμετώπισης, ώστε η Λιβύη να μην περιέλθει υπό τον έλεγχο τρομοκρατικών ομάδων και σχηματισμούς ενόπλων μισθοφόρων. Τη δήλωση αυτή έκανε ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σαμέχ Σούκρι, κατά την διάρκεια ομιλία του, στην έκτακτη συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου που είχε ως θέμα την κατάσταση στην Λιβύη και έγινε με την μορφή βιντεοδιάσκεψης, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου.

Ο Σαμέχ Σούκρι προειδοποίησε επίσης για τις «συνέπειες της συνεχιζόμενης έξωθεν παρέμβασης με σκοπό την υποστήριξη αυτών των ομάδων και των ενόπλων» όπως και για την μεταφορά ξένων μισθοφόρων και τρομοκρατών από την Συρία στην Λιβύη. «Όλα αυτά υπονομεύουν την εσωτερική σταθερότητα της Λιβύης και συνιστούν σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια των αραβικών κρατών, που απαιτεί την ενότητα τους, ώστε να τεθεί τέλος σ αυτή την πρακτική, που αποσταθεροποιεί τόσο την περιοχή, όσο και τον υπόλοιπο κόσμο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η στρατιωτική εκδοχή δεν θα επιφέρει τη νίκη για καμία πλευρά

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου, μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης που έγινε με πρωτοβουλία του Καϊρου, απηύθυναν έκκληση προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να συμβάλει στην απομάκρυνση των ξένων μισθοφόρων από την Λιβύη. Από την πλευρά του ο Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Αχμέτ Αμπούλ Γκάιτ, δήλωσε ότι η Λιβύη δεν χρειάζεται μια στρατιωτική λύση της διένεξης, καταδικάζοντας παράλληλα κάθε μορφή ξένης στρατιωτικής επέμβασης στην χώρα. «Η στρατιωτική εκδοχή δεν θα επιφέρει την νίκη για καμία πλευρά και η στρατιωτική δράση δεν θα φέρει την ειρήνη ούτε την σταθερότητα στην λιβυκή γη», δήλωσε ο Αχμέτ Αμπούλ Γκάιτ, προσθέτοντας ότι «η πολιτική λύση είναι ο μοναδικός δρόμος για να επιλυθεί η κρίση στην Λιβύη».

Ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας προειδοποίησε για τις συνέπειες των ξένων παρεμβάσεων στο έδαφος που σχετίζονται με τη στήριξη τρομοκρατικών ομάδων και πολιτοφυλακών μεταφέροντας ξένους μισθοφόρους και τρομοκράτες από τη Συρία στη Λιβύη με έναν τρόπο που αποσταθεροποιεί την εσωτερική ασφάλεια της Λιβύης και αποτελεί σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια των αραβικών χωρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του, ο Αραβικός Σύνδεσμος τόνισε την ανάγκη πολιτικής λύσης για τη Λιβύη, τονίζοντας την «ανάγκη αποκατάστασης του εθνικού κράτους της Λιβύης και του ρόλου των θεσμικών οργάνων του στην υπηρεσία του λαού της Λιβύης, μακριά από ξένες παρεμβάσεις», αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Να βρεθεί λύση για τη Λιβύη

Εξάλλου, ο Αραβικός Σύνδεσμος χαιρέτισε με ικανοποίηση την πρωτοβουλία του Αιγυπτίου Προέδρου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι για την εξεύρεση λύσης στην κρίση της Λιβύης, καθώς και όλες τις διεθνείς προσπάθειες που αναζητούν την ειρήνη, εκφράζοντας την πλήρη υποστήριξή τους στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για επίλυση της σύγκρουσης, χαρακτηρίζοντας την εν λόγω πρωτοβουλία ως παράδειγμα «εποικοδομητικών προτάσεων» που «έτυχε θερμής υποδοχής σε περιφερειακό, διεθνές επίπεδο και σε αραβικό επίπεδο».

Τέλος, ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, Γενικός Γραμματέας Άχμεντ Αμπούλ Γάιτ καταδίκασε τη «συστηματική στρατολόγηση μισθοφόρων και ξένων μαχητών» στη Λιβύη και επεσήμανε ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος είναι ενάντια σε όλες τις μορφές ξένης επέμβασης στη Λιβύη και σε «οποιαδήποτε στρατιωτική λύση» στη εν λόγω σύγκρουση και ανέφερε ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος υποστηρίζει μόνο μια ολοκληρωμένη πολιτική λύση στην κρίση της Λιβύης υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών που να στηρίζεται στα ψηφίσματα του Αραβικού Συνδέσμου και τις διαπραγματεύσεις της Διάσκεψης του Βερολίνου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης