Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Αιγύπτου ανακοίνωσε την Πέμπτη, ότι το κοινοβούλιο της χώρας εκλέχθηκε υπό «αντισυνταγματικές» συνθήκες και ότι η σύνθεσή του είναι «εντελώς παράνομη», μετέδωσε το πρακτορείο Mena.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, το κοινοβούλιο των 508 μελών, στο οποίο κυριαρχούν οι ισλαμιστές, είναι «αντισυνταγματικό και η σύνθεσή του εντελώς παράνομη» και ως εκ τούτου θα πρέπει να διαλυθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως μετέδωσε η κρατική αιγυπτιακή τηλεόραση, ο στρατός που κυβερνά τη χώρα μετά την πτώση του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ το 2011, πραγματοποιεί μια έκτακτη συνεδρίαση απόψε το απόγευμα κι ενδέχεται να ανακοινώσει ότι θα αναλάβει εκ νέου τη νομοθετική εξουσία μέχρι τη διεξαγωγή νέων εκλογών για τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Στις βουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν από το Νοέμβριο του 2011 έως τον Φεβρουάριο του 2012, η Μουσουλμανική Αδελφότητα και οι σαλαφιστές κέρδισαν αντίστοιχα σχεδόν τις μισές και το ένα τέταρτο των εδρών της κάτω βουλής.

Εξάλλου, ο Άμπντελ Μονέιμ Αμπούλ Φούτουχ, πρώην υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, χαρακτήρισε τη διάλυση του κοινοβουλίου και την επικύρωση της υποψηφιότητας του τελευταίου πρωθυπουργού του Μουμπάρακ, Άχμεντ Σαφίκ, από το Συνταγματικό Δικαστήριο «πραξικόπημα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε σχόλιό του στη σελίδα του στο Facebook, ο Φούτουχ πρόσθεσε ότι μια απόφαση της κυβέρνησης που ανακοινώθηκε σήμερα βάσει της οποίας δίνεται η δυνατότητα στη στρατιωτική αστυνομία και τις υπηρεσίες πληροφοριών να κρατούν πολίτες είναι μέρος του ίδιου σχεδίου.

«Η διατήρηση του στρατιωτικού υποψηφίου (στην κούρσα) και η ακύρωση του εκλεγμένου κοινοβουλίου αφού δόθηκε στην στρατιωτική αστυνομία το δικαίωμα να συλλαμβάνει είναι πραξικόπημα και όποιος πιστεύει ότι χιλιάδες νέοι θα επιτρέψουν να περάσουν αυτά αυταπατάται», σημείωσε ο Φούτουχ.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά
Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης