Περισσότεροι από 300 άνθρωποι από το «καραβάνι» μεταναστών από τη Λατινική Αμερική έφτασαν στα σύνορα του Μεξικού με τις ΗΠΑ.

Μετά το πέρασμα και από την Τιχουάνα, την τελευταία πόλη πριν τα σύνορα, οι μετανάστες έφτασαν ανατολικά της χερσονήσου Μπάγια Καλιφόρνια και άρχισαν να σκαρφαλώνουν τον συνοριακό φράχτη που υπάρχει εκεί, κάνοντας το πρώτο τους βήμα προς την ελευθερία και «Γη της Επαγγελίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεκάδες άτομα σκαρφάλωσαν στον φράκτη που χωρίζει την Τιχουάνα από το Σαν Ντιέγκο στις ακτές του Ειρηνικού Ωκεανού.

Ο κύριος όγκος του «καραβανιού» των περίπου 5.000 μεταναστών από την Ονδούρα, τη Γουατεμάλα και το Ελ Σαλβαδόρ βρίσκεται, ωστόσο, κάπου 2.400 χλμ. νοτιότερα στη Γκουανταλαχάρα του Μεξικού και δεν είναι ακόμη σαφές πότε θα φθάσουν στην Τιχουάνα.

Υπερασπίζεται την ανάπτυξη στρατιωτών στα σύνορα ο υπουργός Άμυνας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις υπερασπίστηκε την ανάπτυξη χιλιάδων στρατιωτών στα σύνορα με το Μεξικό, εκεί όπου ταξίδεψε σήμερα, ενώ υπογράμμισε ότι η αποστολή τους είναι «απόλυτη νόμιμη» και δικαιολογημένη και ότι βελτιώνει την ετοιμότητα του στρατού.

Σε δηλώσεις του σε μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων που ταξίδευε με εκείνον, ο Τζιμ Μάτις απέρριψε τις επικρίσεις που έχουν διατυπωθεί σε βάρος της απόφασης και τόνισε ότι είναι το σωστό πράγμα που έπρεπε να γίνει.

«Είναι πολύ σαφές ότι η στήριξη των συνοριοφυλάκων είναι απαραίτητη αυτή τη στιγμή» σημείωσε ο υπουργός Άμυνας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην περιοχή, κοντά στην πόλη Ντόνα του Τέξας, ο υπουργός πήγε σε μια στρατιωτική βάση που εγκαταστάθηκε εκεί, κοντά σε ένα σημείο διέλευσης στα σύνορα με το Μεξικό.

Σύμφωνα με τον Μάτις, οι Αμερικανοί στρατιώτες καταγράφουν ταχεία πρόοδο στην εγκατάσταση των οδοφραγμάτων κατά μήκος των συνόρων, εκτιμώντας ότι η πρώτη κατασκευαστική φάση θα ολοκληρωθεί σε διάστημα 10 ημερών.

Ο υπουργός Άμυνας πρόσθεσε επίσης ότι ελικόπτερα πραγματοποιούν πτήσεις για να βοηθήσουν στην ενίσχυση των συνοριοφυλάκων, μεταξύ άλλων να τους μεταφέρει σε νέες περιοχές εάν το καραβάνι των μεταναστών αλλάξει πορεία.

Πηγή: BBC.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης