O Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι έφθασε σήμερα στην Καμπούλ, σε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη, για να εκφράσει τη στήριξη των ΗΠΑ στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας στο Αφγανιστάν και να ενθαρρύνει την ειρηνευτική διαδικασία με τους Ταλιμπάν, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο Κέρι, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο Ασράφ Γάνι και τον δεύτερο στην ιεραρχία της κυβέρνησης Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, “θα τονίσει την υποστήριξη των ΗΠΑ στην αφγανική κυβέρνηση” και τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας αυτής, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας που ασχολείται επισταμένως εδώ και χρόνια με το θέμα του Αφγανιστάν θα “εκφράσει επίσης την υποστήριξή του στις προσπάθειες της αφγανικής κυβέρνησης για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη χώρα μέσα από μια διαδικασία ειρήνευσης και συμφιλίωσης με τους Ταλιμπάν”.

Οι ΗΠΑ απέσυραν το μεγαλύτερο μέρος των στρατευμάτων τους από το Αφγανιστάν και διατηρούν εκεί 9.800 στρατιώτες. Η Ουάσινγκτον υπέγραψε “συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας” με την Καμπούλ και συγκρότησε διμερή επιτροπή που θα συνεδριάσει σήμερα για να συζητήσει για “την ασφάλεια, την άμυνα, τη δημοκρατία, τη διακυβέρνηση, την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη”, σύμφωνα με τον Κίρμπι.

Έπειτα από 18 μήνες κυβέρνησης εθνικής ενότητας, “δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι υπάρχουν προκλήσεις. Ταυτόχρονα πολιτικές προκλήσεις και προκλήσεις που έχουν σχέση με την αντίσταση των Ταλιμπάν”, σχολίασε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν Ρίτσαρντ Όλσον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις αρχές Μαρτίου, οι αφγανοί Ταλιμπάν αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στις απευθείας ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Καμπούλ, σβήνοντας τις ελπίδες της αφγανικής κυβέρνησης να διευθετήσει μια σύγκρουση 14 και πλέον χρόνων, με δεκάδες χιλιάδες θύματα.

Η απόρριψη αυτή των Ταλιμπάν εξανέμισε τις ελπίδες και των κινέζων, αμερικανών και πακιστανών εταίρων της Καμπούλ που πίστευαν ότι θα παρακολουθήσουν μια επανάληψη του διαλόγου, ενώ οι μάχες μαίνονται σε όλη τη χώρα και η “εαρινή επιχείρηση” των Ταλιμπάν κατά των ξένων δυνάμεων αναμένεται να αρχίσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Στο πολιτικό επίπεδο, οι βουλευτικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί στις 15 Οκτωβρίου, τουλάχιστον ένα χρόνο μετά τη λήξη της θητείας των 249 βουλευτών, μια σοβαρή καθυστέρηση που οφείλεται σε βαθιές διαφωνίες στην πολιτική ηγεσία.

Η πολύ μεγάλη καθυστέρηση των εκλογών οφείλεται στην αναβίωση της εξέγερσης των Ταλιμπάν που εγείρει φόβους για την ασφάλεια των ψηφοφόρων και των διοργανωτών.

Επιπλέον, μια σημαντική διαφωνία παραμένει μεταξύ των Γάνι και Αμπντουλάχ όσον αφορά τον τρόπο διοργάνωσης των εκλογών μετά το φιάσκο των προεδρικών εκλογών του 2014. Οι δύο άνδρες τότε διεκδικούσαν τη νίκη επί τρεις μήνες πριν συμφωνήσουν σε έναν πρωτόγνωρο καταμερισμό της εξουσίας, χάρη στη μεσολάβηση του Τζον Κέρι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης