Περισσότερο από τέσσερις ώρες κράτησε η χθεσινή -έκτη κατά σειρά- συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν στο Σότσι.  Επί τάπητος τέθηκαν μεταξύ άλλων θέματα αγροτικής παραγωγής, άμυνας, Συριακό και τα πυρηνικά, με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ανακοινώνει πως σε δύο εβδομάδες αρχίζει η κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού της χώρας.

Ο Ερντογάν μάλιστα απηύθυνε πρόσκληση στον Βλαντίμιρ Πούτιν να παραστεί στην τελετή θεμελίωσης του πυρηνικού εργοστασίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας ο πρώτος τουρκικός πυρηνικός σταθμός θα ολοκληρωθεί σε περίπου πέντε χρόνια. Ήδη τα τελευταία δύο χρόνια τεχνικοί από την Τουρκία εκπαιδεύονται από Ρώσους πάνω στη λειτουργία του πυρηνικού σταθμού.

Συζήτηση εφ’ όλης της ύλης στο Σότσι

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποδέχτηκε το απόγευμα της Δευτέρας τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας: «Πράγματι είμαστε πολύ κοντά, όπως είπατε, μία ώρα και κάτι διαδρομή…». Μόσχα και Άγκυρα επιχείρησαν αυτή τη φορά να συντονίσουν τα ρολόγια τους «να κάνουν επιθεώρηση των διμερών σχέσεων» όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι αίρονται οι περιορισμοί και ότι οι τουρκικές μελιτζάνες, οι ντομάτες και τα ρόδια επανέρχονται στη ρωσική αγορά. Αναφορικά με το πυραυλικό σύστημα S-400, ο Τούρκος πρόεδρος εξήγησε: «Συμφωνήσαμε με τη Ρωσία, τα έγγραφα υπογράφηκαν. Υπάρχουν κάποια τεχνικά ζητήματα, θα τα συζητήσουμε μαζί και με ειδικούς από το υπουργείο Άμυνας. Θέλουμε να κάνουμε βήματα ώστε όσο γίνεται πιο γρήγορα να το υλοποιήσουμε…».

Σχετικά με το στρατηγικής σημασίας έργο κατασκευής του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Τουρκία, με μία διακλάδωση προς τα τουρκοελληνικά σύνορα, τονίστηκε ότι οι εργασίες κατασκευής στα ρωσικά ύδατα έχουν ολοκληρωθεί, απομένει το τμήμα της τουρκικής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, και σύμφωνα με τον σχεδιασμό ο αγωγός θα βγει στο τουρκικό έδαφος τον ερχόμενο χρόνο.

Το μεγαλύτερο μέρος των διμερών συνομιλιών που διήρκεσαν τέσσερις και πλέον ώρες αφιερώθηκε, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, στη Συρία. Ο συριακός στρατός με την ουσιαστική συμβολή των ρωσικών δυνάμεων ανέκτησε τον έλεγχο του συνόλου του εδάφους της χώρας και το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι η μεταπολεμική κατάσταση. Ο Ερντογάν εκφράστηκε θετικά για την κοινή διακήρυξη Πούτιν – Τραμπ για τη Συρία, πρόσφατα στο Βιετνάμ. Δήλωσε ότι εξακολουθεί να έχει εμπιστοσύνη στις διαβουλεύσεις της Αστάνα που διεξάγονται με πρωτοβουλία της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας, ενώ δεν εξέφρασε αντίρρηση για τη σύγκληση ενός συνεδρίου πανεθνικής συζήτησης από όλες τις ομάδες της Συρίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης