Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Με σημερινή του απόφαση (υπόθεση Safi and Others v. 2014 κατά Ελλάδος), το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου (ΕΔΑΔ) καταδίκασε την Ελλάδα για τη βύθιση του αλιευτικού σκάφους που μετέφερε 27 αλλοδαπούς στο Αιγαίο, ανοιχτά της νήσου Φαρμακονήσι, με αποτέλεσμα τον θάνατο 11 ατόμων, μεταξύ των οποίων συγγενείς των αιτούντων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη σημερινή απόφαση του το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ομόφωνα ότι υπήρχε παραβίαση του άρθρου 2 (Δικαίωμα στη ζωή) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, βάσει της διαδικασίας που ακολουθήθηκε.

Το Δικαστήριο διαπίστωσε, ειδικότερα, ότι υπήρχαν ελλείψεις στη διαδικασία και κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι εθνικές αρχές δεν είχαν διεξαγάγει διεξοδική και αποτελεσματική έρευνα ικανή να ρίξει φως στις συνθήκες υπό τις οποίες βυθίστηκε το σκάφος. Ότι οι ελληνικές αρχές δεν είχαν κάνει όλα όσα χρειάζονταν για να παρέχουν στους αιτούντες και στους συγγενείς τους το επίπεδο προστασίας που απαιτείται από το άρθρο 2 της Σύμβασης.

Διαπίστωσε, ακόμη, παραβίαση του άρθρου 3 (Απαγόρευση απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης) σχετικά με 12 αιτούντες που επέβαιναν στο σκάφος και οι οποίοι, αφού βυθίστηκε, υπέστησαν εξευτελιστική μεταχείριση λόγω των σωματικών ερευνών στις οποίες είχαν υποβληθεί κατά την άφιξή τους στο Φαρμακονήσι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Δικαστήριο έκρινε ότι η Ελλάδα έπρεπε να καταβάλει συνολικά 330.000 ευρώ για την ηθική βλάβη που υπέστησαν οι προσφεύγοντες, κατανεμημένα ως εξής: 100.000 ευρώ σε έναν από τους αιτούντες, 80.000 ευρώ σε τρεις από τους αιτούντες από κοινού, 40.000 ευρώ σε άλλον από τους αιτούντες, και 10.000 ευρώ σε καθέναν από τους υπόλοιπους 11 αιτούντες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης