Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, δεσμεύτηκε να παρακάμψει το Κογκρέσο και να αναλάβει μόνος του δράση προκειμένου να ενισχύσει τη μεσαία τάξη της Αμερικής, κατά τη διάρκεια ομιλίας που έδωσε την Τετάρτη.

Ο Ομπάμα κήρυξε, ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων, μελών του Ανώτατου Δικαστηρίου και άλλων σημαντικών προσωπικοτήτων, την ανεξαρτησία του από το Κογκρέσο, ανακοινώνοντας μια σειρά εκτελεστικών αποφάσεων – μια κίνηση που αναμένεται να πυροδοτήσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ αυτού και των Ρεπουμπλικάνων, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διατάξεις αυτές περιλαμβάνουν αύξηση του μισθού των ομοσπονδιακών εργαζομένων και τη δημιουργία ενός συστήματος «αποταμίευσης» μέσω του οποίου εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν τη δυνατότητα να συγκεντρώνουν χρήματα για τη συνταξιοδότησή τους.

«Είμαι πρόθυμος να συνεργαστώ με όλους εσάς», είπε ο Ομπάμα. «Αλλά η Αμερική δεν παραμένει στάσιμη –ούτε κι εγώ. Έτσι, όπου και όποτε μπορώ να πάρω μέτρα χωρίς να χρειάζεται σχετική νομοθεσία θα το κάνω ώστε να αυξήσω τις ευκαιρίες που θα έχουν ακόμα περισσότερες αμερικανικές οικογένειες».

«Δεν περιμένω ότι θα πείσω τους Ρεπουμπλικάνους φίλους μου για τα προτερήματα του συγκεκριμένου νόμου», είπε ο Ομπάμα. «Ωστόσο, γνωρίζω ότι ο αμερικανικός λαός δεν ενδιαφέρεται να πολεμήσει ξανά παλιές μάχες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενος σε μία από τις μεγαλύτερες προτεραιότητές του, τις μεταρρυθμίσεις γύρω από το μεταναστευτικό, ο Ομπάμα κάλεσε το Κογκρέσο να συνεργαστεί με την κυβέρνηση στο θέμα αυτό. «Ας κάνουμε φέτος πραγματικότητα τις μεταρρυθμίσεις γύρω από τη μετανάστευση», είπε κατά την ομιλία του ο Αμερικανός πρόεδρος.

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης