Ο στρατός της Αιθιοπίας σχεδιάζει να μπει στη Μεκέλε, την περιφερειακή πρωτεύουσα του Τιγκράι και να «εξολοθρεύσει» τις δυνάμεις των ανταρτών, ανέφερε ένας ανώτατος στρατιωτικός, εν μέσω των διπλωματικών προσπαθειών για τον τερματισμό των συγκρούσεων στον βορρά της χώρας.

Η Αιθιοπία σπαράσσεται από τον πόλεμο εδώ και πάνω από έναν χρόνο. Ο ομοσπονδιακός στρατός και οι σύμμαχοί του συγκρούονται με δυνάμεις πιστές στο Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Τιγκράι, (TPLF), το πολιτικό κόμμα που ελέγχει την ομώνυμη περιφέρεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτήν την εβδομάδα δύο Αμερικανοί διπλωμάτες βρέθηκαν στην Αντίς Αμπέμπα, ασκώντας πιέσεις για κατάπαυση του πυρός, βασιζόμενοι και σε ενδείξεις για βελτίωση των σχέσεων των δύο αντιμαχόμενων πλευρών, όπως ήταν η απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων.

Ωστόσο, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι Fana αργά την Παρασκευή, ο υπαρχηγός των Αιθιοπικών Αμυντικών Δυνάμεων (EDF), στρατηγός Αμπεμπάου Ταντέσε, είπε ότι η χώρα δεν θα ησυχάσει μέχρι να εξοντωθεί το TPLF. «Το Τιγκράι είναι μέρος της Αιθιοπίας και καμία δύναμη δεν θα μας εμποδίσει να μπούμε εκεί. Θα μπούμε και θα εξοντώσουμε τον εχθρό. Να μην υπάρχει καμία αμφιβολία. Ο λαός της Αιθιοπίας δεν πρέπει να πιστεύει ότι τελείωσε, δεν έχει τελειώσει. Σταματήσαμε επειδή έπρεπε να προετοιμαστούμε. Ο εχθρός είναι ακόμη εκεί και πρέπει να εξοντωθεί. Δεν θα διαπραγματευτούμε μαζί τους», είπε ο Ταντέσε.

Το TPLF υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός της χώρας Άμπι Άχμεντ θέλει να καταργήσει το ομοσπονδιακό σύστημα. Ο Άμπι από την πλευρά του κατηγορεί το TPLF ότι επιδιώκει να αρπάξει την εξουσία που είχε κάποτε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τις συγκρούσεις, που ξέσπασαν τον Νοέμβριο του 2020, έχουν εκτοπιστεί χιλιάδες άνθρωποι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης