Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) εξέφρασε τη βαθιά της ανησυχία σήμερα για τις καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες στρατιώτες συλλαμβάνουν ανθρώπους από καταυλισμούς εκτοπισμένων στην επαρχία Τιγκράι της Αιθιοπίας, τονίζοντας ότι οι χώροι αυτοί θα πρέπει να αποτελούν ασφαλή καταφύγια.

Τρεις εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής και ένας γιατρός κατήγγειλαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στο Reuters ότι στρατιώτες από την Ερυθραία και την Αιθιοπία συνέλαβαν τη Δευτέρα το βράδυ περισσότερους από 500 νέους άνδρες και γυναίκες από τέσσερις καταυλισμούς εκτοπισμένων στην πόλη Σίρε της επαρχίας Τιγκράι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς όλες τις πλευρές να διασφαλίσουν την προστασία των αμάχων, περιλαμβανομένων των εκτοπισμένων. Είναι κρίσιμο όλες οι αντιμαχόμενες πλευρές να αναγνωρίσουν τον πολιτικό και ανθρωπιστικό χαρακτήρα των καταυλισμών αυτών» δήλωσε ο Μπάμπαρ Μπαλόχ, εκπρόσωπος της UNHCR.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι κάποιοι από τους συλληφθέντες έχουν πλέον αφεθεί ελεύθεροι, χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό τους. «Η κατάσταση είναι τραυματική και στρεσογόνα, όχι μόνο για τους συγγενείς των αγνοούμενων, αλλά και για όλες τις κοινότητες των εκτοπισμένων στη Σίρε» τόνισε.

Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο πού βρίσκονται οι υπόλοιποι συλληφθέντες, εξήγησε ο Μπαλόχ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τότε που ξέσπασαν οι συγκρούσεις μεταξύ του ομοσπονδιακού στρατού της Αιθιοπίας και των Αρχών του Τιγκράι στις 4 Νοεμβρίου. Επίσης 2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και το 91% του πληθυσμού των περίπου 6 εκατομμυρίων κατοίκων της επαρχίας αυτής έχει ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ (Ocha).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης