Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας διέψευσε σήμερα Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου ότι οι συγκρούσεις που μαίνονται στην επαρχία Τιγκράι εμποδίζουν τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να έχουν πρόσβαση στους αμάχους, μετά την ανακοίνωση του θανάτου τεσσάρων εργαζομένων σε οργανώσεις αρωγής στη βόρεια αυτή επαρχία.

Οι συγκρούσεις που μαίνονται εδώ και περισσότερο από έναν μήνα στο Τιγκράι μεταξύ του ομοσπονδιακού στρατού και του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου του Τιγκράι (TPLF) πιστεύεται ότι έχουν προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων, ενώ έχουν αναγκάσει περισσότερους από 950.000 να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, εκ των οποίων περίπου 50.000 έχουν καταφύγει στο Σουδάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εδώ και περίπου δύο εβδομάδες, αφότου ο στρατός κατέλαβε την πρωτεύουσα της επαρχίας, τη Μεκέλε, και κήρυξε τη νίκη του επί του TPLF, η κυβέρνηση της Αιθιοπίας ισχυρίζεται ότι η ζωή στο Τιγκράι έχει επιστρέψει στην κανονικότητα. Όμως οι επικεφαλής του TPLF δηλώνουν ότι συνεχίζουν τη μάχη από τα βουνά γύρω από τη Μεκέλε.

«Οι καταγγελίες ότι εμποδίζεται η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας λόγω των στρατιωτικών συγκρούσεων (…) μέσα στην επαρχία Τιγκράι είναι αναληθείς και υπονομεύουν (…) το έργο σταθεροποίησης της επαρχίας» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του πρωθυπουργού Άμπιι Άχμεντ.

Στο μεταξύ το Δανέζικο Συμβούλιο Προσφύγων (DRC) ανακοίνωσε σήμερα τον θάνατο τριών εργαζομένων του στο Τιγκράι τον Νοέμβριο και η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (IRC) τον θάνατο ενός εργαζομένου της χωρίς να διευκρινίζει πότε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η IRC επισήμανε ότι ο εργαζόμενός της σκοτώθηκε σε έναν καταυλισμό προσφύγων στη Σίρε, ενώ πρόσθεσε ότι λόγω της δυσκολίας στις επικοινωνίες στην περιοχή ακόμη δεν έχει συγκεντρώσει ή επιβεβαιώσει λεπτομέρειες για το συμβάν.

Από την πλευρά του το DRC επισήμανε ότι λόγω της δυσκολίας στις επικοινωνίες και της ανασφάλειας στην περιοχή ακόμη δεν έχει ενημερώσει τις οικογένειες των τριών εργαζομένων του που σκοτώθηκαν.

Περίπου 600.000 κάτοικοι του Τιγκράι εξαρτιόνταν πλήρως από την ανθρωπιστική βοήθεια για να τραφούν πριν να ξεσπάσει η σύγκρουση. Εξάλλου στην περιοχή υπάρχουν πολλοί καταυλισμοί προσφύγων από την Ερυθραία, όπου ζουν περίπου 96.000 άνθρωποι.

Το Τιγκράι είναι ουσιαστικά αποκομμένο από τον υπόλοιπο κόσμο από τις 4 Νοεμβρίου, όταν ξεκίνησε η επιχείρηση του ομοσπονδιακού στρατού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης