Τσέχος διπλωμάτης ορίστηκε σήμερα επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού ‘Αμυνας (EDA), αρμόδιου για την ανάπτυξη των στρατιωτικών ικανοτήτων της ΕΕ, ανακοίνωσε ο οργανισμός.

Ο 56χρονος Γιρί Σεντιβί, που εξελέγη στη θέση αυτή, είναι πρόσωπο που έχει στενούς δεσμούς με το ΝΑΤΟ. ‘Εχει διατελέσει αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ αρμόδιος για την αμυντική πολιτική από το 2007 έως το 2010 και στη συνέχεια πρεσβευτής της Δημοκρατίας της Τσεχίας στην Ατλαντική Συμμαχία από το 2012 έως το 2019.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σεντιβί έχει διατελέσει επίσης υπουργός ‘Αμυνας και υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις.

Διαδέχεται τον Ισπανό Χόρχε Ντομέκ και θα αναλάβει τα καθήκοντα του γενικού γραμματέα τον Απρίλιο, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός ‘Αμυνας ιδρύθηκε το 2004 για να βοηθήσει τα κράτη μέλη να προσαρμόζουν τους στρατιωτικούς τους πόρους στις νέες απειλές. Μόνο η Δανία είναι απούσα, καθώς οι Δανοί αρνήθηκαν το 1992 να μετάσχουν στην πολιτική της ‘Αμυνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόεδρος του οργανισμού είναι ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο οποίος επικουρείται από έναν γενικό διευθυντή.

Ο οργανισμός αυτός θα είναι η διασύνδεση της νέας Γενικής Διεύθυνσης Άμυνας που ιδρύθηκε στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο οργανισμός, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες, είναι δημιούργημα των κρατών μελών. Ο EDA/ΕΟΑ είναι αρμόδιος να βοηθά τα κράτη μέλη να βελτιώνουν τις αμυντικές τους ικανότητες και να αποσπούν τις χρηματοδοτήσεις του νέου Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας, το οποίο διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η χρηματοδότησή του θα οριστεί κατά τη συμφωνία για τον πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ.

Τα ευρωπαϊκά σχέδια άμυνας και η δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας δέχονται επιθέσεις από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Η Ουάσινγκτον καταγγέλλει τους όρους επιλεξιμότητας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας και κατηγορεί τους Ευρωπαίους ότι θέλουν να απομακρύνουν τις αμερικανικές εταιρίες. Την ίδια κατηγορία διατυπώνουν σύμμαχοι του ΝΑΤΟ που δεν είναι μέλη της Ένωσης.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης