Ένα μήνα μετά τον εξαναγκασμό του αεροσκάφους της Ryanair σε προσγείωση στο Μινσκ για τη σύλληψη ενός αντικαθεστωτικού δημοσιογράφου, οι δυτικές χώρες συντόνισαν τις ενέργειές τους για να ενισχύσουν την πίεση επί του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο, με την επιβολή ατομικών και οικονομικών κυρώσεων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς αποφάσισαν να επιβάλουν τιμωρητικές κυρώσεις κατά δεκάδων προσώπων ή εταιρειών που συνδέονται με το καθεστώς του Μινσκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι 27 συμφώνησαν επίσης κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο να πλήξουν σημαντικές πηγές εισοδήματος του λευκορωσικού καθεστώτος. Η απόφαση αυτή θα επικυρωθεί κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συναντήθηκαν σήμερα το πρωί στο Λουξεμβούργο με την εξόριστη Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, επικεφαλής της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, την οποία και ενημέρωσαν για τις αποφάσεις τους. Εκείνη τους παρέδωσε κατάλογο κρατικών εταιρειών κατά των οποίων μπορούν να επιβληθούν κυρώσεις, αν χρειαστεί η λήψη νέων μέτρων, δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Στη συνέχεια, οι υπουργοί Εξωτερικών πρόσθεσαν 78 ονόματα και 8 οργανισμούς στον κατάλογο των Λευκορώσων αξιωματούχων κατά των οποίων επιβάλλονται κυρώσεις για την καταστολή της αντιπολίτευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επτά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων οι υπουργοί Άμυνας και Μεταφορών της Λευκορωσίας, ενέχονται απευθείας στον εξαναγκασμό σε προσγείωση στο Μινσκ του αεροσκάφους της Ryanair που εκτελούσε την πτήση Αθήνα-Βίλνιους στις 23 Μαΐου για τη σύλληψη δύο επιβατών, του αντικαθεστωτικού δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς και της Ρωσίδας φίλης του Σοφίας Σαπέγκα.

Οι 27 «πάγωσαν» επίσης τα περιουσιακά στοιχεία επτά εταιρειών, επικεφαλής των οποίων είναι πρόσωπα του περιβάλλοντος του Λουκασένκο, και ενέταξαν στη μαύρη λίστα της ΕΕ έναν ακόμη γιο του Λευκορώσου προέδρου, τον Ντμίτρι και τη σύζυγο του μεγαλύτερου γιου του Βίκτορ.

Στη συνέχεια, οι Ευρωπαίοι υπουργοί συμφώνησαν ομόφωνα ως προς τα μέτρα που θα πλήξουν επτά τομείς της οικονομίας της Λευκορωσίας, «από τα όπλα μέχρι τον καπνό και την ποτάσα», σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν.

«Είναι μέτρα που θα πλήξουν μαζικά τη Λευκορωσία και τα εισοδήματα του Κράτους και κατά συνέπεια πόρους από τους οποίους εξαρτώνται πλήρως ο Λουκασένκο και το καθεστώς του», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση τιμωρεί μία ενέργεια αεροπειρατείας», σχολίασε ο Ζαν Άσελμπορν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα σταματήσει τις εισαγωγές ορισμένων τύπων ποτάσας και τις εισαγωγές πετρελαϊκών προϊόντων που προέρχονται από τα διυλιστήρια της Λευκορωσίας ή επανεξάγονται από την πρώην σοβιετική δημοκρατία όπως το ντίζελ, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές. Θα απαγορευτούν επίσης οι εξαγωγές προϊόντων που προορίζονται για τις καπνοβιομηχανίες.

Σύμφωνα με το νέο καθεστώς των κυρώσεων, απαγορεύεται οποιαδήποτε χορήγηση νέου τραπεζικού δανείου στην κεντρική τράπεζα ή στις τράπεζες και οργανισμούς που ελέγχονται κυρίως από το Κράτος. Θα απαγορεύεται επίσης η πώληση ορισμένων χρηματοπιστωτικών προϊόντων, όπως επενδυτικές υπηρεσίες και ασφαλιστικά προϊόντα, ενώ θα συνεχιστεί το εμπάργκο για τα όπλα για να περιλάβει τα κυνηγετικά και αθλητικά όπλα, καθώς και ο εξοπλισμός παρακολούθησης.

Η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις «πρωτοφανείς» και «πολύ ισχυρές» κυρώσεις κατά του καθεστώτος και ευχαρίστησε την ΕΕ, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά για την ενότητά τους. «Είμαι ευγνώμων προς τη δημοκρατική κοινότητα για την υιοθέτηση αυτής της κοινής στάσης. Οι κυρώσεις είναι ισχυρότερες όταν είναι προϊόν συντονισμού», είπε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης