Το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ ακύρωσε εν μέρει μια απόφαση του 2012 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την οποία εξαιρούνταν από τη χρηματοδότηση της ΕΕ ορισμένες δαπάνες στον τομέα του οίνου στην Ελλάδα, ενώ επικύρωσε την ίδια εξαίρεση για την σταφίδα.

Η εξαίρεση είχε επιβληθεί από την Κομισιόν με τη δικαιολογία ότι οι εν λόγω δαπάνες δεν πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν στον τομέα του οίνου, και οι οποίες με βάση την απόφαση του Δικαστηρίου κακώς δεν χρηματοδοτήθηκαν από τα κοινοτικά ταμεία ανέρχονται σε 21.336.120 ευρώ, ενώ οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν στον τομέα της σταφίδας ήταν 71.505.741,96 ευρώ.

Η Επιτροπή επέβαλε τη ρύθμιση αυτή λόγω μη συμπληρώσεως του κοινοτικού αμπελουργικού μητρώου και με την αιτιολογία ότι η διευθέτηση των παρανόμως φυτευθέντων αμπελώνων που πραγματοποιήθηκε πριν από την 1η Σεπτεμβρίου 1998, δεν ήταν σύμφωνη με την ρύθμιση του κανονισμού 1493/1999.

Η Ελλάδα είχε ασκήσει ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου προσφυγή κατά της εκτελεστικής απόφασης της Επιτροπής, ζητώντας την ακύρωσή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης