«Literature vs. traffic» (Λογοτεχνία κατά της κίνησης) βάφτισε η ομάδα καλλιτεχνών Luzinterruptus την τελευταία παρέμβασή της σε αστικό περιβάλλον.

Η ομάδα προσκλήθηκε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα «Και η μεταμόρφωση αποκαλύπτει», που επιμελείται η Camille Hong Xin, στο πλαίσιο της Nuit Blanche (Λευκής Νύχτας) του Τορόντο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Αποτέλεσμα; Η οδός Hagerman μεταμορφώθηκε σε ένα ποτάμι από βιβλία, που σαν φίδι ελίχθηκε στην πόλη. Σαν μια σιωπηρή διαμαρτυρία ενάντια στις επιδράσεις της κίνησης οχημάτων στη ζωή των κατοίκων της πόλης. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Luzinterruptus έχουν παρέμβει στο αστικό τοπίο με αυτήν τους την εγκατάσταση. Στο παρελθόν, την έχουν παρουσιάσει στη Μαδρίτη, στη Νέα Υόρκη, στη Μελβούρνη.

Κάθε φορά, οι ντόπιοι κάνουν ένα διάλειμμα στον θόρυβο, στην ταχύτητα, στη ρύπανση, κάθε φορά αυτά αντικαθίστανται από λέξεις, ποιήματα, τυπωμένα σε βιβλία, και από το απαλό απόκοσμο φως, το τόσο τυπικό αυτής της καλλιτεχνικής ομάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Luzinterruptus εργάστηκαν επί 12 ημέρες, μαζί με περισσότερους από 50 εθελοντές. Ετοίμασαν ένα «χαλί» από 10.000 βιβλία (δωρεά του Salvation Army). Την 1η Οκτωβρίου, η εγκατάσταση ήταν έτοιμη. Οι περαστικοί ενθαρρύνονταν να πάρουν ό,τι τραβούσε την προσοχή τους.

Σε δέκα ώρες, το ποτάμι είχε «στερέψει». Την αυγή, είχαν απομείνει λίγοι χαρτόδετοι τόμοι. Τους μάζεψαν τα συνεργεία καθαρισμού του δήμου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης