Οι κυρώσεις της Ουάσινγκτον κατά της εισαγγελέως του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Φατού Μπενσούντα είναι «απαράδεκτες», δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης ο πρόεδρος της Συνέλευσης των Κρατών Μελών του Δικαστηρίου, δικαστής Ο-Γκον Κουόν, τονίζοντας πως οι κυρώσεις αυτές αποτελούν μια επίθεση κατά της διεθνούς δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου.

«Απορρίπτω σθεναρά αυτά τα άνευ προηγουμένου και απαράδεκτα μέτρα εναντίον ενός διεθνούς οργανισμού που λειτουργεί με βάση συνθήκες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ο-Γκον Κουόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κυρώσεις είναι «πρωτόγνωρες και συνιστούν σοβαρές επιθέσεις εναντίον του Δικαστηρίου, του συστήματος του Καταστατικού της Ρώμης της διεθνούς ποινικής δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου γενικότερα» ανέφερε η ανακοίνωση.

Νωρίτερα την Τετάρτη οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν κυρώσεις κατά της εισαγγελέως Μπενσούντα.«Κάθε πρόσωπο ή οντότητα που θα συνεχίσει να υποστηρίζει υλικά» την εισαγγελέα «εκτίθεται επίσης σε κυρώσεις», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Το Δικαστήριο, που εδρεύει στη Χάγη, αποφάσισε σε δεύτερο βαθμό τον Μάρτιο να εγκρίνει την έναρξη διενέργειας έρευνας για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Αφγανιστάν παρά την αντίθεση της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Τραμπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έχοντας ήδη εξαπολύσει επίθεση άνευ προηγουμένου εναντίον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ο Αμερικανός πρόεδρος ενέκρινε τον Ιούνιο οικονομικές κυρώσεις σε βάρος στελεχών του Δικαστηρίου προκειμένου να το αποθαρρύνει να ασκήσει διώξεις σε Αμερικανούς στρατιώτες για την εμπλοκή τους στη σύγκρουση στο Αφγανιστάν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης