Ο γιος του Τούρκου πιλότου των F-16 που ενεπλάκη στην αερομαχία της 12ης Ιουνίου 1992 κατά την οποία έχασε τη ζωή του ο ήρωας-πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας, Νικόλαος Σιαλμάς, θεωρείται στην Τουρκία «κατά συρροή δολοφόνος», σύμφωνα με ρεπορτάζ που φιλοξενεί η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ».

Πρόκειται για τον Αταλάι, γιο Ιλχάν Φιλίζ, ο οποίος φέρεται να ενέχεται στη δολοφονία αρκετών ατόμων, και σε βάρος του έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης από την Interpol, καθώς δεν έχει συλληφθεί και καταζητείται εδώ και τρία χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τον Atalay Filiz, έχει εκδοθεί διεθνές «κόκκινο» ένταλμα σύλληψης διότι φέρεται να ενέχεται στη δολοφονία τουλάχιστον δύο ατόμων, και σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες εμφανίσθηκε πρόσφατα στην Τουρκία.

Ο καταζητούμενος, φέρεται ενεχόμενος και στη δολοφονία 40χρονου δασκάλου στη συνοικία Τούζλα της Κωνσταντινούπολης. Ο Αταλάι Φιλίζ καταζητείται για τον φόνο του Γκοκτούγκ Νταμιραρσλάν (γιου του υποστρατήγου Χασάν Χουσεΐν Ντεμιραρσλάν) και της συντρόφου του Ελένα Ραντσίκοβα, ρωσικής καταγωγής, στις 16 Σεπτεμβρίου 2013.

Ο Αταλάι Φιλίζ όμως είχε σχέση με Ρωσίδα φίλη της Ελένα, την Όλγα Σερέγκινα, η οποία έχει εξαφανιστεί από το 2013 και είναι πιθανό να έχει κι αυτή πέσει θύμα του…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πατέρας Ιλχάν Φιλίζ που σήμερα αντιμετωπίζει αυτή την τόσο δύσκολη κατάσταση στο σπίτι του, ενεπλάκη στην αερομαχία του 1992 με το πιο σύγχρονο μαχητικό F-16, ενώ ο Νικόλαος Σιαλμάς επέβαινε επί μαχητικού F-1 Mirage και όχι φυσικά επί F-15C που αναφέρει το ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας, καθώς ο συγκεκριμένος τύπος μαχητικού αεροσκάφους ουδέποτε εντάχθηκε στο ελληνικό οπλοστάσιο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «ένα από τα ελληνικά F-15 πέταξε κάθετα προς τη θάλασσα σε μια προσπάθεια να αποφύγει το F-16 του Filiz, αλλά συνετρίβη στη θάλασσα καθώς δεν κατόρθωσε να επαναφέρει το αεροσκάφος του από τον ελιγμό. Ο πιλότος του αεροσκάφους σκοτώθηκε κατά το επεισόδιο».

Στην πραγματικότητα, αν ο Νίκος Σιαλμάς επέβαινε σε F-15, το πιθανότερο είναι ότι ο Ιλχάν Φιλίζ που εκτελούσε τις γνωστές εντολές των ανωτέρων του για αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, δεν θα είχε αποτολμήσει καν να εμπλακεί.

Επιμέλεια: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης