Η ομάδα των ενόπλων που διέπραξε τη δολοφονία του Αϊτινού προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ την Τετάρτη αποτελούνταν από 26 πολίτες της Κολομβίας και δύο πολίτες των ΗΠΑ με αϊτινή καταγωγή, δήλωσε χθες Πέμπτη ο αρχηγός της αστυνομίας της χώρας της Καραϊβικής.

«Επρόκειτο για ομάδα αποτελούμενη από 28 επιτιθέμενους, ανάμεσά τους 26 Κολομβιανούς, που διεξήγαγε την επιχείρηση για να δολοφονήσει τον πρόεδρο» είπε ο Λεόν Σαρλ, ο γενικός διευθυντής της αστυνομίας της Αϊτής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διευκρίνισε ότι δύο Αμερικανοί και 15 Κολομβιανοί έχουν συλληφθεί, τρεις Κολομβιανοί σκοτώθηκαν και άλλοι οκτώ συνεχίζουν ακόμη να διαφεύγουν.

Ποιοι είναι οι δύο Αμερικάνοι 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο Αμερικάνοι που συνελήφθησαν για τη δολοφονία του προέδρου είναι ο 35χρονος Τζέιμς Σολάζ και ο 55χρονος Τζόζεφ Βίνσεντ, οι οποίοι κατάγονται από την Αϊτή. Και οι δύο ζουν στη Φλόριντα. Ο θείος του Σολάζ δήλωσε στην Washington Post ότι ο ανιψιός του ταξίδευε στην Αϊτή για να ενισχύσει το έργο ανθρωπιστικών οργανώσεων. Συμπλήρωσε επίσης ότι ο 35χρονος δεν είχε στρατιωτική εκπαίδευση. 

Σύμφωνα με το Associated Press, το 2019 ο Σολάζ ίδρυσε μια φιλανθρωπική οργάνωση για κατοίκους της Φλόριντα και στην ιστοσελίδα της παρουσιαζόταν ως μέλος του διπλωματικού σώματος. Στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα αναφέρεται επίσης ότι παλαιότερα ο 35χρονος ήταν σωματοφύλακας στην πρεσβεία του Καναδά στην Αϊτή, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται, προς το παρόν από την καναδική πλευρά. 

Πολύ λιγότερες είναι οι πληροφορίες για τον Βίνσεντ. Το μόνο στοιχείο που έχει δημοσιοποιηθεί είναι ότι μετανάστευσε από την Αΐτή στις ΗΠΑ και ότι έχει πάρει την αμερικάνικη υπηκοότητα. 

Τουλάχιστον έξι Κολομβιανοί είναι πρώην στρατιωτικοί

Τουλάχιστον οι έξι από τους φερόμενους ως μισθοφόρους που οι Αρχές της Αϊτής κατηγορούν πως ενεπλάκησαν στη δολοφονία του προέδρου της χώρας Ζοβενέλ Μοΐζ είναι πρώην μέλη των ενόπλων δυνάμεων της Κολομβίας, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ο Κολομβιανός υπουργός Άμυνας Διέγο Μολάνο.

«Κατά τις πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για Κολομβιανούς πολίτες, πρώην μέλη του στρατού. Δώσαμε οδηγίες (…) στην αστυνομία και στον στρατό να συνεργαστούν άμεσα στη διεξαγωγή αυτής της έρευνας για να εξακριβωθούν τα γεγονότα» ανέφερε ο κ. Μολάνο στη διάρκεια βίντεο το οποίο διανεμήθηκε σε μέσα ενημέρωσης από τις υπηρεσίες του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης