Νεκρός από πυρά αγνώστων έπεσε ο πρόεδρος της Αϊτής Ζοβενέλ Μοΐζ. Σύμφωνα με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Κλοντ Ζοζέφ, ο πρόεδρος της Αϊτής δολοφονήθηκε στην ιδιωτική του κατοικία.

Όπως ανακοίνωσε η προεδρία της χώρας, η σύζυγος του 53χρονου προέδρου τραυματίστηκε κατά την επίθεση, η οποία σημειώθηκε περίπου στη 1 π.μ. τοπική ώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δολοφονία διαπράχθηκε από ομάδα κομάντο με «ξένα στοιχεία», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων AFP, επικαλούμενο τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, ο οποίος έκανε λόγο για «απάνθρωπη και βάρβαρη ενέργεια».

«Λαμβάνονται όλα τα μέτρα για τη διασφάλιση της συνέχειας του κράτους και για την προστασία του έθνους» δήλωσε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

Η επίθεση στην κατοικία του προέδρου πραγματοποιήθηκε εν μέσω ενός αυξανόμενου κύματος βίας στο φτωχό κράτος της Καραϊβικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με την Αϊτή να είναι πολιτικά διχασμένη και να πλήττεται από ανθρωπιστική κρίση, υπάρχουν φόβοι για εκτεταμένες αναταραχές.

Η πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς είναι αντιμέτωπη με ένα αυξανόμενο κύμα βίας, καθώς συμμορίες μάχονται μεταξύ τους και ενάντια στην αστυνομία για τον έλεγχο των δρόμων. Αυτή η βία τροφοδοτήθηκε από την αύξηση της φτώχειας και της πολιτικής αστάθειας.

Ο Μοΐζ βρέθηκε αντιμέτωπος με έντονες διαμαρτυρίες από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ως πρόεδρος το 2017, με την αντιπολίτευση να τον κατηγορεί φέτος ότι επιδιώκει να εγκαθιδρύσει μια δικτατορία, καθώς και ότι γίνεται πιο αυταρχικός, κατηγορίες που ο ίδιος είχε αρνηθεί.

Προσωρινός πρόεδρος αναλαμβάνει Κλοντ Ζοσέφ.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP, DW

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης