Υπερβολικά αισιόδοξες χαρακτηρίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τις εκτιμήσεις της τουρκικής κυβέρνησης για την πορεία της οικονομίας, καλώντας την Άγκυρα να βελτιώσει την αξιοπιστία των δημοσιονομικών της μεγεθών.

Σύμφωνα με το Ταμείο, τα τελευταία χρόνια η τουρκική κυβέρνηση υπερεκτιμούσε συστηματικά τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη κατά τουλάχιστον μία ποσοστιαία μονάδα, ενώ παράλληλα, υποεκτιμούσε τον ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τουρκική οικονομία, κατά τη διάρκεια του 2016, αναπτύχθηκε κατά 2,9%, σημειώνοντας σημαντική επιβράδυνση έναντι του 2015. Για το 2017, η επίσημη πρόβλεψη κάνει λόγο για ανάπτυξη 4,4%, ενώ για το 2018, η εκτίμηση «ανεβαίνει» στο 5%.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, τον Ιούνιο επιβραδύνθηκε στο 10,9% έναντι 11,7% τον Μάιο, παραμένοντας ωστόσο, υπερδιπλάσιος του στόχου της κεντρικής τράπεζας.

«Οι δημοσιονομικές παραδοχές της Άγκυρας θα πρέπει να γίνουν πιο λεπτομερείς και πιο αξιόπιστες» καταλήγει το ΔΝΤ, καλώντας την κυβέρνηση να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης