Την έντονη δυσαρέσκειά του για την καθυστέρηση στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε την Τετάρτη σε συνένετευξη Τύπου ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας προέβη στην εν λόγω δήλωση εξαιτίας της στάσης της Γερμανίας, που συνεχώς θέτει νέους όρους για να επιτρέψει το άνοιγμα των πρώτων κεφαλαίων του διαπραγματευτικού πλαισίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν θα διεξάγουμε πόλεμο με την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Δεν είμαστε ισχυροί, αλλά και δεν μπορούμε να επικροτούμε τέτοια τακτική» τόνισε ο κ. Ντάτσιτς, αναφερόμενος στη στάση του Βερολίνου.

Επανέλαβε ότι η Σερβία δεν αποδέχεται νέους όρους, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν δεχόμαστε να συζητούν μαζί μας κατ’ αυτόν τον τρόπο, να λένε, επίσημα, ότι δεν υπάρχουν νέοι όροι και στο τέλος να αποδεικνύεται ότι υπάρχουν».

Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση «να συνεννοηθεί επιτέλους με τη Γερμανία για την πορεία των διαπραγματεύσεων» διότι, όπως είπε, το πρόβλημα βρίσκεται στο γεγονός, ότι οι απόψεις του Βερολίνου αποκλίνουν από τη στάση των Βρυξελλών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Γερμανία εμποδίζει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Σερβία, προβάλλοντας συνεχώς νέους και πολλές φορές ανούσιους λόγους, επισημαίνουν πολιτικοί παρατηρητές στο Βελιγράδι.

Τελευταία, μάλιστα, στην κορυφή της λίστας των αιτημάτων που θέτει το Βερολίνο είναι η απομάκρυνση των ζαρντινιέρων από τη γέφυρα στον ποταμό Ίμπαρ, που τοποθέτησαν οι Σέρβοι για να εμποδίσουν την κίνηση των οχημάτων από τη νότια Μιτρόβιτσα στο βόρειο τμήμα της πόλης, όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης