Ένα πρόσωπο με διπλή -γαλλική και ιρανική- υπηκοότητα, καθώς κι ένα πρόσωπο με τη γερμανική υπηκοότητα συνελήφθησαν στο Ιράν πριν από δύο εβδομάδες, γράφει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα Le Figaro.

Χωρίς να επικαλείται κάποια πηγή, η εφημερίδα αναφέρει πως τα δύο πρόσωπα συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση πριν από την 4η Φεβρουαρίου, προκειμένου η Τεχεράνη να αποκτήσει τη δυνατότητα να πιέσει, εν αναμονή της απόφασης της βελγικής δικαιοσύνης για τον Ιρανό διπλωμάτη Ασαντουλά Ασάντι εκείνη την ημέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο διπλωμάτης καταδικάστηκε να εκτίσει 20 χρόνια κάθειρξη διότι φέρεται να ενεχόταν στον σχεδιασμό βομβιστικής επίθεσης σε συγκέντρωση Ιρανών αντικαθεστωτικών στη Γαλλία το 2018.

Κατά τις πληροφορίες της Φιγκαρό, το πρόσωπο που έχει τη γαλλική και την ιρανική υπηκοότητα συνελήφθη στην έρημο διότι χρησιμοποιούσε drone.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας δεν απάντησε όταν του ζητήθηκε σχόλιο για το δημοσίευμα. Ούτε Γερμανοί, ούτε Ιρανοί αξιωματούχοι ήταν διαθέσιμοι για σχόλια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο συλλήψεις, εάν επιβεβαιωθούν, θα αποκαλυφθούν σε εξαιρετικά λεπτή συγκυρία. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξέπεμψε χθες Πέμπτη το μήνυμα ότι είναι διατεθειμένη να διαπραγματευθεί με το Ιράν την επάνοδο των δύο χωρών στην πλήρη τήρηση της συμφωνίας του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, επισήμως γνωστής ως Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ).

Με κοινή ανακοίνωσή τους, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία κάλεσαν ωστόσο την Τεχεράνη να αφήσει ελεύθερους τους υπηκόους τους που θεωρούν ότι έχουν συλληφθεί αυθαίρετα από τις ιρανικές αρχές.

Οι Φρουροί της Επανάστασης έχουν συλλάβει δεκάδες πρόσωπα με διπλή υπηκοότητα τα τελευταία χρόνια. Συνήθως δικάζονται κατόπιν για κατασκοπεία.

Υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν συχνά την Ισλαμική Δημοκρατία πως συλλαμβάνει ξένους ή πρόσωπα με διπλή υπηκοότητα προκειμένου να αποκτά τη δυνατότητα να ασκεί πίεση στις κυβερνήσεις άλλων χωρών. Η Τεχεράνη αρνείται πως συλλαμβάνει ανθρώπους για πολιτικούς λόγους κι επιμένει να κατηγορεί τους περισσότερους ξένους που κρατούνται στις ιρανικές φυλακές για κατασκοπεία.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης