Δύο ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν το απόγευμα της Τρίτης το λιμάνι της Βηρυτού, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι και να τραυματιστούν χιλιάδες ακόμα, σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία ειδήσεων. 

Ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου Χαμάντ Χασάν δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι ο απολογισμός των θυμάτων των ισχυρών εκρήξεων που συγκλόνισαν χθες Τρίτη την πρωτεύουσα Βηρυτό ανέρχεται πλέον σε τουλάχιστον 78 νεκρούς και σχεδόν 4.000 τραυματίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι αυτή τη στιγμή. Άνθρωποι ψάχνουν στα επείγοντα τους αγαπημένους τους και είναι δύσκολη η αναζήτηση αυτή μέσα στη νύχτα διότι έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση» είπε ο Χασάν στο Reuters. «Αντιμετωπίζουμε αληθινή καταστροφή και χρειαζόμαστε χρόνο για να αποτιμήσουμε την έκταση των ζημιών».

Νωρίτερα, οι Αρχές του Λιβάνου είχαν κάνει λόγο για τουλάχιστον 73 νεκρούς και 3.700 τραυματίες.

Το Ανώτατο Συμβούλιο Άμυνας της χώρας κήρυξε τη Βηρυτό κατεστραμμένη πόλη μετά την έκρηξη και συνέστησε στο υπουργικό συμβούλιο, που θα συνεδριάσει αύριο Τετάρτη, να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο πρόεδρος Μισέλ Αούν, με ανάρτησή του στο Twitter, επισήμανε ότι είναι αναγκαίο να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης για διάστημα δύο εβδομάδων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξερράγησαν 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου

Περίπου 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου βρίσκονταν στην αποθήκη στο λιμάνι της Βηρυτού, που εξερράγη χθες Τρίτη, προκαλώντας δεκάδες θανάτους, χιλιάδες τραυματισμούς και ζημιές άνευ προηγουμένου στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, στηλίτευσε ο πρωθυπουργός της χώρας Χασάν Ντιάμπ.

«Είναι απαράδεκτο το ότι φορτίο νιτρικού αμμωνίου, ποσότητα που εκτιμάται πως ανερχόταν σε 2.750 τόνους, βρισκόταν επί έξι χρόνια παρατημένο σε αποθήκη χωρίς μέτρα προφύλαξης» στηλίτευσε ο Ντιάμπ ενώπιον του Ανώτερου Συμβουλίου Άμυνας της χώρας, που συγκλήθηκε εκτάκτως χθες βράδυ.

Το νιτρικό αμμώνιο είναι χημικό λίπασμα, που όμως χρησιμοποιείται επίσης για την κατασκευή βομβών.

«Δεν θα αναπαυτούμε προτού βρούμε τον υπεύθυνο για αυτό που έγινε ώστε να λογοδοτήσει» για την πολύνεκρη καταστροφή, δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου.

Το Ανώτερο Συμβούλιο Άμυνας «συνιστά» στην κυβέρνηση να κηρύξει «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» για δύο εβδομάδες στην πόλη της Βηρυτού.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα ανατεθεί σε επιτροπή ανώτατων αξιωματικών του στρατού να χειριστεί όλα τα ζητήματα «ασφαλείας» στη λιβανέζικη πρωτεύουσα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε μετά το πέρας της συνεδρίασης του Ανώτερου Συμβουλίου Άμυνας.

Το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει εκτάκτως αργότερα σήμερα.

Οι ισχυρές εκρήξεις ενδέχεται να οφείλονται σε «εκρηκτικές ύλες» που είχαν κατασχεθεί και φυλάσσονταν «εδώ και χρόνια» σε μια αποθήκη, εκτιμά ένα υψηλόβαθμο στέλεχος των υπηρεσιών ασφαλείας του Λιβάνου.

«Φαίνεται ότι υπήρχε μια αποθήκη που περιείχε υλικά τα οποία είχαν κατασχεθεί εδώ και χρόνια και φαίνεται ότι επρόκειτο για άκρως εκρηκτικές ύλες» είπε ο γενικός διευθυντής της Γενικής Ασφάλειας, Αμπάς Ιμπραχίμ, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους της τηλεόρασης ενώ κατευθυνόταν στο σημείο της καταστροφής.

«Οι αρμόδιες υπηρεσίες διενεργούν έρευνα, θα μας πουν ποια ήταν η φύση του συμβάντος» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το εθνικό πρακτορείο NNA του Λιβάνου, η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε σε μια αποθήκη πυροτεχνημάτων, κοντά στην οποία βρισκόταν μια άλλη όπου φυλάσσονταν φιάλες υγραερίου.

Εκατοντάδες άνθρωποι, που τραυματίστηκαν στις εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού, διακομίστηκαν σε νοσοκομεία, όμως πολλοί παραμένουν παγιδευμένοι σε σπίτια που καταστράφηκαν από τις εκρήξεις, δήλωσε ο επικεφαλής του λιβανέζικου Ερυθρού Σταυρού.

Ο Τζορτζ Κετάνεχ είπε σε τοπικά ΜΜΕ ότι δεν υπάρχει ακριβής αριθμός των τραυματιών, καθώς πολλοί παραμένουν εγκλωβισμένοι σε σπίτια στην περιοχή των εκρήξεων. Άλλοι διασώθηκαν με βάρκες. Στην περιοχή έχουν σπεύσει ελικόπτερα που βοηθούν στην κατάσβεση της φωτιάς που εκδηλώθηκε μετά την έκρηξη.

Το λιβανικό τηλεοπτικό δίκτυο LBCI, που επικαλείται το νοσοκομείο Hotel Dieu στη Βηρυτό, μετέδωσε πως παρέχει φροντίδα σε περισσότερους από 500 τραυματίες και δεν μπορεί να υποδεχθεί άλλους.

Δεκάδες τραυματίες πρέπει να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις, σύμφωνα με το νοσοκομείο, που απευθύνει έκκληση για δωρεά αίματος.

Η μισή πόλη της Βηρυτού έχει υποστεί ζημιές, δηλώνει ο κυβερνήτης της πρωτεύουσας

Ο κυβερνήτης της Βηρυτού Μαρουάν Αμπούντ χαρακτήρισε «εθνική καταστροφή» παρόμοια με τους βομβαρδισμούς στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι την έκρηξη που σημειώθηκε στο λιμάνι της πρωτεύουσας και είχε αποτέλεσμα να επηρεαστεί σχεδόν η μισή πόλη.

Ο Αμπούντ είπε ότι έχει χαθεί η επικοινωνία με μια ομάδα πυροσβεστών που είχε σπεύσει στο σημείο της καταστροφής. «Μια ομάδα 10 ανθρώπων έφτασε στο σημείο. Αυτό που συνέβη είναι παρόμοιο με αυτό που έγινε στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

»Έφτασαν εκεί και εξαφανίστηκαν. Είναι εθνική καταστροφή για τον Λίβανο. Δεν ξέρουμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε αυτό» πρόσθεσε.

Η ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στις 17:11, τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας). Είχε προηγηθεί μια μικρότερης ισχύος και πέντε λεπτά αργότερα αναδύθηκε μαύρος και λευκός καπνός. Μετά την έκρηξη, μια στήλη κόκκινου καπνού υψώθηκε στον ουρανό.

Επλήγη πολεμικό πλοίο της δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο

Στρατιωτικοί της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL), που επέβαιναν σε πολεμικό δεμένο στο λιμάνι της Βηρυτού, τραυματίστηκαν στις εκρήξεις που συγκλόνισαν τη λιβανέζικη πρωτεύουσα χθες Τρίτη, ανακοίνωσε η διοίκηση της αποστολής αυτής του ΟΗΕ.

Οι ναυτικοί, ορισμένοι από τους οποίους τραυματίστηκαν «σοβαρά», διακομίστηκαν «στα κοντινότερα νοσοκομεία», ενημέρωσε η UNIFIL σε δελτίο τύπου που δημοσιοποίησε.

Δεν διευκρίνισε τον αριθμό, ούτε την εθνικότητα των κυανόκρανων που τραυματίστηκαν, περιοριζόμενη να αναφέρει ότι ακόμη «αποτιμά» την κατάσταση.

Ο επικεφαλής της αποστολής υποστράτηγος Στέφανο Ντελ Κολ επισήμανε ότι η Δύναμη στέκει «στο πλευρό του λαού και της κυβέρνησης του Λιβάνου σε αυτή τη δύσκολη ώρα» και είναι «έτοιμη να βοηθήσει».

Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ είναι παρούσα στον Λίβανο από το 1978.

Τραυματίστηκαν μέλη του προσωπικού της γερμανικής πρεσβείας στον Λίβανο

Μέλη του προσωπικού της πρεσβείας της Γερμανίας στον Λίβανο τραυματίστηκαν από τις ισχυρές εκρήξεις που συγκλόνισαν την Τρίτη το λιμάνι της Βηρυτού, ανακοίνωσε το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

«Έχουμε επίσης τραυματίες μεταξύ του προσωπικού της πρεσβείας. Λαμβανομένων υπόψη των εκτεταμένων ζημιών στην αστική ζώνη της Βηρυτού, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε προς το παρόν το ενδεχόμενο και άλλοι Γερμανοί υπήκοοι να είναι μεταξύ των νεκρών και των τραυματιών» εξηγείται σε ανακοίνωση της γερμανικής διπλωματίας.

Το κτήριο της πρεσβείας της Γερμανίας, όχι μακριά από το λιμάνι της Βηρυτού, υπέστη ζημιές, χωρίς η σοβαρότητά τους «να μπορεί ακόμη να αποτιμηθεί προς το παρόν» διευκρίνισε το γερμανικό ΥΠΕΞ.

Τραυματίστηκαν Βρετανοί διπλωμάτες

Το Ηνωμένο Βασίλειο εξέφρασε τη βούλησή του να βοηθήσει τον Λίβανο μετά τις πολύ ισχυρές εκρήξεις στη Βηρυτό, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 78 ανθρώπους και τραυμάτισαν σχεδόν 4.000, συμπεριλαμβανομένων μελών του βρετανικού διπλωματικού προσωπικού, για τους οποίους πάντως δεν θεωρείται ότι κινδυνεύει η ζωή τους.

Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης, Ντόμινικ Ράαμπ, εξέφρασε από την πλευρά του την «αλληλεγγύη» του ΗΒ στον λαό του Λιβάνου, διαβεβαιώνοντας επίσης ότι η βρετανική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη «να προσφέρει τη βοήθεια και την υποστήριξή της» στη Βηρυτό και «στους Βρετανούς υπηκόους» στη χώρα αυτή. Εκπρόσωπος των υπηρεσιών του ανέφερε πως «μικρός αριθμός» των υπαλλήλων της πρεσβείας της Βρετανίας τραυματίστηκε και δέχθηκε ιατρική φροντίδα, χωρίς πάντως να διατρέχει κίνδυνο η ζωή κάποιου μέλους της βρετανικής διπλωματικής αποστολής.

«Πρόκειται για μια κατάσταση που εξελίσσεται γρήγορα και την παρακολουθούμε από κοντά» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις και συμπλήρωσε πως «είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε προξενική συνδρομή σε Βρετανούς υπηκόους που επλήγησαν» με οποιονδήποτε τρόπο.

Συγκαλείται εκτάκτως το Ανώτατο Συμβούλιο Άμυνας

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν συγκάλεσε εκτάκτως το Ανώτατο Συμβούλιο Άμυνας, μετά τις βίαιες εκρήξεις.

Ο πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ κήρυξε εθνικό πένθος στη μνήμη των θυμάτων της έκρηξης.

Μεταξύ των τραυματιών είναι και ο Ναζάρ Ναζαριάν, ο γενικός γραμματέας του κόμματος Καταέμπ, μετέδωσε το Al Arabiya. Σύμφωνα με άλλο τοπικό μέσο ενημέρωσης, το Lebanon24, ο Ναζαριάν έχει πέσει σε κώμα.

ΥΠΕΞ: Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον Λίβανο και την ετοιμότητά μας να συνδράμουμε

Τη βαθιά οδύνη της Ελλάδας για τις πολύνεκρες εκρήξεις στον λιμένα της Βηρυτού και αλληλεγγύη στην κυβέρνηση και τον λαό του Λιβάνου εξέφρασε με ανακοίνωσή του το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, εκφράζοντας επίσης ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, καθώς και ευχές για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Παράλληλα, διαμήνυσε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνδράμει τις Αρχές του Λιβάνου με κάθε μέσο που έχει στη διάθεσή της.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ: 

«Εκφράζουμε την βαθιά οδύνη μας για τις πολύνεκρες εκρήξεις στον λιμένα της Βηρυτού και την αλληλεγγύη μας στην κυβέρνηση και τον λαό του Λιβάνου. Εκφράζουμε, επίσης, τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες».

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνδράμει τις αρχές του Λιβάνου με κάθε μέσο που έχει στη διάθεσή της»

Επιπλέον, τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Χασάν Ντιάμπ, είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Δένδιας εξέφρασε στον Χασάν Ντιάμπ την αλληλεγγύη της Ελλάδας και την ετοιμότητά της να συνδράμει τις Αρχές του Λιβάνου.

Όπως κάνουν γνωστό οι ίδιες πηγές, από την ισχυρή έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, η ελληνική πρεσβεία στον Λίβανο υπέστη μικρές υλικές ζημιές. Διαβεβαιώνουν ακόμα ότι όλο το προσωπικό της πρεσβείας είναι καλά στην υγεία του.

Επισημαίνουν επίσης πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για Έλληνες πολίτες που συγκαταλέγονται μεταξύ των νεκρών ή των τραυματιών.

Παράλληλα, το Υπουργείο Εξωτερικών με μήνυμά του στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στον Λίβανο και έχουν επηρεαστεί από τις εκρήξεις στον λιμένα της Βηρυτού, υπογραμμίζει πως μπορούν να επικοινωνούν με την πρεσβεία της Ελλάδος στα τηλέφωνα 00961 78990315 και 00961 81507061, καθώς και με τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, στο τηλέφωνο +30210368 1730 και στο e-mail: kt@mfa.gr.

Μητσοτάκης: Συμπαράσταση στον λαό του Λιβάνου – Η Ελλάδα έτοιμη να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί

Με ανάρτησή του στο Twitter, στα αγγλικά, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζει τη συμπαράστασή του στον λαό του Λιβάνου για την αποψινή τραγωδία στη Βηρυτό και σημειώνει ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί».

«Εκ μέρους του ελληνικού λαού, θέλω να εκφράσω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στον λαό του Λιβάνου, ειδικά στις οικογένειες που υπέστησαν απώλειες, και εύχομαι ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Οι σκέψεις μας είναι μαζί σας» αναφέρει.

 

Ν. Χαρδαλιάς: Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνδράμει με όλα τα διαθέσιμα μέσα τις Αρχές του Λιβάνου

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνδράμει με όλα τα διαθέσιμα μέσα τις Αρχές του Λιβάνου για την αντιμετώπιση των συνεπειών της φονικής έκρηξης στη Βυρητό, τονίζει με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Στην ίδια ανάρτηση, ο κ. Χαρδαλιάς επισημαίνει: «Παρακολουθούμε την εξέλιξη και έχουμε ήδη επικοινωνήσει με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας εκφράζοντας την ετοιμότητά μας».

Μπακογιάννης: Επικοινωνούμε με τον Δήμο Βηρυτού για να προσφέρουμε κάθε δυνατή βοήθεια

«Μια πόλη που βγήκε πιο δυνατή μέσα από τον όλεθρο του πολέμου δοκιμάζεται από μια πρωτοφανή τραγωδία. Οι σκέψεις μας είναι στη Βηρυτό» γράφει σε ανάρτησή του στο Facebook ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Και συνεχίζει η ανάρτηση, η οποία συνοδεύεται με μία φωτογραφία του Λιβάνου: «Επικοινωνούμε με τον Δήμο Βηρυτού για να προσφέρουμε κάθε δυνατή βοήθεια. Οι πραγματικές φιλίες αποδεικνύονται στα δύσκολα».

Μέρκελ: Συγκλονισμένη από τα γεγονότα στη Βηρυτό

«Συγκλονισμένη» από τις ειδήσεις και τις εικόνες που μεταδίδονται από τον Λίβανο δήλωσε η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση θα προσφέρει τη στήριξή της στη χώρα.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι συγκλονισμένη από τις ειδήσεις και τις εικόνες. Η σκέψη μας βρίσκεται σε εκείνους οι οποίοι έχασαν τους δικούς τους. Ευχόμαστε στους τραυματίες ταχεία ανάρρωση. Θα προσφέρουμε τη στήριξή μας στον Λίβανο», έγραψε πριν από λίγο για λογαριασμό της Καγκελαρίου η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ στον λογαριασμό της στο Twitter.

«Είμαστε σοκαρισμένοι με τις εικόνες από τη Βηρυτό (…) Η σκέψη μας βρίσκεται στις οικογένειες των θυμάτων. Η Γερμανία συμπαραστέκεται στον Λίβανο σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Εργαζόμαστε προκειμένου να προσφέρουμε άμεση στήριξη», αναφέρει η ανάρτηση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία επισημαίνεται ακόμη ότι μεταξύ των τραυματιών βρίσκονται και μέλη του προσωπικού της γερμανικής πρεσβείας.

Το Ισραήλ προσφέρει ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια στον Λίβανο

Το Ισραήλ προσφέρθηκε να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στον Λίβανο μετά τη φονική έκρηξη, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντς.

«Το Ισραήλ προσέγγισε τον Λίβανο μέσω διεθνών και διπλωματικών διαύλων και πρόσφερε στη λιβανέζικη κυβέρνηση ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια» αναφέρεται στην ανακοίνωση που υπογράφεται από τον Γκαντς και τον υπουργό Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι.

«Η Ε.Ε. είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια και στήριξη στον Λίβανο»

 Τη συμπαράσταση της Ε.Ε. στους πολίτες του Λιβάνου εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Σαρλ Μισέλ έγραψε στο μήνυμα που ανάρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter: «Οι σκέψεις μου είναι στους πολίτες του Λιβάνου και στις οικογένειες των θυμάτων της τραγικής έκρηξης στη Βηρυτό» και τόνισε ότι «η ΕΕ είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια και στήριξη. Να είστε δυνατοί».

Ερντογάν: Η Τουρκία έτοιμη να προσφέρει βοήθεια στον Λίβανο

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνομίλησε με τον Λιβανέζο ομόλογό του Μισέλ Αούν για την πολύνεκρη έκρηξη που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα στη Βηρυτό και του δήλωσε ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια, εφόσον χρειαστεί.

 

Οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τις εκρήξεις στη Βηρυτό – Έτοιμο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να προσφέρει βοήθεια

Η διοίκηση Τραμπ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις μετά τις φονικές εκρήξεις που σημειώθηκαν στη Βηρυτό, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Κεϊλέι ΜακΕνάνι κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με τα αίτια της έκρηξης.

Την ίδια ώρα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ γνωστοποίησε ότι παρακολουθεί στενά τις αναφορές σχετικά με τις εκρήξεις στη Βηρυτό και βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα να προσφέρει «κάθε πιθανή βοήθεια», είπε ένας εκπρόσωπος τύπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει πληροφορίες σχετικά με τα αίτια της έκρηξης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εργάζεται στενά με τις τοπικές αρχές για να καθορίσει εάν Αμερικανοί πολίτες έχουν επηρεαστεί από το περιστατικό.

Συλλυπητήρια από Ρωσία, Ιράν, Αίγυπτο

Επίσης, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε τα συλλυπητήριά του στον πρόεδρο του Λιβάνου για τα θύματα και τις μαζικές καταστροφές μετά από τις εκρήξεις, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Το Ιράν είναι πλήρως προετοιμασμένο να δώσει βοήθεια με οποιονδήποτε τρόπο είναι απαραίτητο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας.

«Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι με τον μεγάλο και δυνατό λαό του Λιβάνου. Όπως πάντα, το Ιράν είναι πλήρως προετοιμασμένο να παράσχει βοήθεια με όποιον τρόπο χρειαστεί. Μείνε δυνατός, Λίβανε» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ στο Twitter.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Σίσι εκφράζει τα συλλυπητήριά του προς στην πρωτεύουσα του Λιβάνου.

«Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια και η συμπάθειά μου προς τους αδελφούς μας στον Λίβανο, την κυβέρνηση και τον λαό σε σχέση με την τραγική έκρηξη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην πρωτεύουσα της Βηρυτού του Λιβάνου» ανέφερε σε δήλωση ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Σίσι.

Το Λονδίνο στο πλευρό του Λιβάνου

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να παράσχει όποια βοήθεια μπορεί προς τη Βηρυτό.

«Οι εικόνες και τα βίντεο από τη Βηρυτό απόψε προκαλούν σοκ» έγραψε στο Twitter ο Βρετανός πρωθυπουργός.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να παράσχει στήριξη, με όποιον τρόπο μπορεί, μεταξύ άλλων και στους Βρετανούς πολίτες που επλήγησαν» πρόσθεσε.

Η Γαλλία έτοιμη να βοηθήσει τον Λίβανο

Η Γαλλία διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμη να βοηθήσει τον Λίβανο μετά την τεράστια έκρηξη. «Η Γαλλία βρίσκεται πάντα στο πλευρό του Λιβάνου και του λιβανικού λαού. Είναι έτοιμη να προσφέρει βοήθεια ανάλογα με τις ανάγκες που διατυπώνουν οι λιβανικές Αρχές» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν σε μια ανάρτηση στο Twitter.

«Αισθάνθηκα σαν να γινόταν σεισμός και μετά ακολούθησε η τεράστια ανάφλεξη και τα τζάμια έσπασαν. Ήταν πιο ισχυρή έκρηξη από εκείνη που σκότωσε τον (πρώην πρωθυπουργό) Ραφίκ Χαρίρι το 2005» είπε μια Λιβανέζα κάτοικος στο κέντρο της πόλης.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας του Λιβάνου διαβεβαίωσε ότι οι εκρήξεις έγιναν σε μια περιοχή όπου φυλάσσονται άκρως εκρηκτικές ουσίες, όχι όμως εκρηκτικές ύλες.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι το κτήριο της πρεσβείας της στη λιβανική πρωτεύουσα υπέστη ζημιές, χωρίς όμως να τραυματιστεί κανείς από το προσωπικό.

Ο εκκωφαντικός θόρυβος ακούστηκε σε πολλούς τομείς της πρωτεύουσας.

Τζάμια καταστημάτων και σπιτιών έσπασαν σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων. Το πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι κατέρρευσαν μπαλκόνια.

Επίσης, όπως μεταδίδει το Sputnik, έχει καταρρεύσει το δίκτυο ηλεκτροδότησης της Βηρυτού. 

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου δεσμεύεται ότι οι υπεύθυνοι της καταστροφής θα λογοδοτήσουν

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Χασάν Ντιάμπ δεσμεύτηκε ότι όσοι ευθύνονται για την έκρηξη στην «επικίνδυνη» αποθήκη στο λιμάνι της Βηρυτού θα λογοδοτήσουν.

«Σας υπόσχομαι ότι αυτή η καταστροφή δεν θα περάσει χωρίς να αποδοθούν ευθύνες. Όσοι ευθύνονται θα πληρώσουν το τίμημα» είπε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του.

«Τα δεδομένα γύρω από αυτή την επικίνδυνη αποθήκη, που βρισκόταν εκεί από το 2014, θα γίνουν γνωστά και δεν θα προκαταλάβω τις έρευνες» πρόσθεσε.

Ο Χασάν Ντιάμπ απηύθυνε έκκληση στις «φίλες χώρες» να βοηθήσουν τον Λίβανο. «Απευθύνω κατεπείγουσα έκκληση σε όλες τις φίλες και αδελφές χώρες που αγαπούν τον Λίβανο να σταθούν στο πλευρό του και να μας βοηθήσουν να γιατρέψουμε τις βαθιές πληγές μας» είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθετες στρατιωτικές μονάδες μετακινούνται στο σημείο της έκρηξης

Πρόσθετες μονάδες των λιβανέζικων ενόπλων δυνάμεων κινούνται προς την περιοχή του λιμανιού της Βηρυτού, όπου σημειώθηκε η ισχυρή έκρηξη, σύμφωνα με το Sputnik.

Σύμφωνα με έναν από τους στρατιωτικούς αξιωματούχους, στρατιώτες αναπτύχθηκαν για να διατηρήσουν την τάξη και να βοηθήσουν το ιατρικό προσωπικό που εργάζεται επί τόπου.

Κατά το δημόσιο ειδησεογραφικό πρακτορείο NNA του Λιβάνου, η έκρηξη έγινε στην περιοχή του λιμανιού, όπου υπάρχουν αποθήκες πυρομαχικών.

Δεν είναι σαφές προς το παρόν τι προκάλεσε την έκρηξη και τι είδους εκρηκτικά φυλάσσονταν σε αυτές τις αποθήκες.

«Είδα μια πύρινη σφαίρα και καπνό να υψώνεται πάνω από τη Βηρυτό.

»Οι άνθρωποι ούρλιαζαν και έτρεχαν, αιμόφυρτοι. Μπαλκόνια έπεσαν από τα κτήρια. Τα τζάμια στα πολυώροφα κτήρια έσπασαν και έπεσαν στον δρόμο» είπε ένας αυτόπτης μάρτυρας.

Από τις εκρήξεις, καταστράφηκαν κτήρια και γραφεία γύρω από την πόλη. Η πηγή της έκρηξης ήταν μια μεγάλη πυρκαγιά σε μια αποθήκη πυροτεχνημάτων κοντά στο λιμάνι της Βηρυτού, ανέφερε το κρατικό Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σύμφωνα με το CNN.

Ένα κόκκινο σύννεφο εμφανίστηκε πάνω από την πόλη μετά τις εκρήξεις καθώς οι ομάδες πυρόσβεσης έσπευσαν στο σημείο για την επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς. Τοπικές ειδήσεις ανέφεραν ότι πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν στο περιστατικό. Η έκρηξη δημιούργησε ωστικό κύμα που έσπασε τζάμια κτηρίων σε ακτίνα χιλιομέτρων. 

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανέθεσε σε όλα τα διαθέσιμα νοσοκομεία να προετοιμαστούν για την υποδοχή των τραυματιών, ενώ ο υπουργός Υγείας της χώρας είπε στην τηλεόραση ότι υπάρχει «πολύ υψηλός» αριθμός τραυματισμών. Δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι μέχρι στιγμής, ενώ δεν δεν έχει γνωστοποιηθεί η ακριβής αιτία των εκρήξεων.

Ο υπουργός Υγείας Χαμάντ Χασάν είπε στα τοπικά ΜΜΕ ότι ένα πλοίο που μετέφερε πυροτεχνήματα εξερράγη στο λιμάνι, μεταδίδει το δίκτυο RT.

Το μέγεθος της έκρηξης που ακούστηκε σε ολόκληρη τη χώρα προκάλεσε υποψίες ότι μπορεί να προήλθε από πυραύλους ή από πυροδότηση εκρηκτικών – εσκεμμένα ή με άλλο τρόπο, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Guardian. Επίσης, η ανταποκρίτρια του γαλλικού France24 θεωρεί ότι η πρώτη έκρηξη πιθανόν να προκλήθηκε από εκτόξευση πυραύλου.

Το Ισραήλ διαβεβαιώνει ότι δεν έχει καμία σχέση με τις εκρήξεις

Το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ αρνείται κάθε εμπλοκή με τις εκρήξεις. Σε παρόμοια ανακοίνωση προέβη και η Χεζμπολάχ. 

Λίγο νωρίτερα, κυκλοφόρησαν φήμες περί πυραυλικής επίθεσης στο λιμάνι της Βηρυτού.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι N12, είπε ότι η έκρηξη πιθανότατα οφείλεται σε κάποιο ατύχημα που ξεκίνησε με την εκδήλωση κάποιας πυρκαγιάς.

Περισσότερες από 30 ομάδες του Ερυθρού Σταυρού έσπευσαν στο σημείο. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης έδειξαν εικόνες από ανθρώπους εγκλωβισμένους κάτω από συντρίμμια. Κάποιοι ήταν καλυμμένοι με αίμα.

«Τα κτήρια τρέμουν» έγραψε στο Twitter ένας κάτοικος της πόλης, προσθέτοντας ότι «έσπασαν όλα τα τζάμια» του διαμερίσματός του.

Το τηλεοπτικό κανάλι Al Mayadeen έκανε λόγο για «εκατοντάδες» τραυματίες. Άλλος μάρτυρας είπε ότι είδε πυκνό γκρίζο καπνό κοντά στην περιοχή του λιμανιού και μετά άκουσε μια έκρηξη και είδε φλόγες και μαύρο καπνό. «Όλα τα παράθυρα στο κέντρο της πόλης έσπασαν (…) Επικρατεί απόλυτο χάος» είπε.

Η ανταποκρίτρια του France 24 Λέιλα Μολάνα-Άλεν δήλωσε ότι όλα είναι «καλυμμένα με αίμα και σπασμένα γυαλιά».

Σύμφωνα με την Daily Mail, που επικαλείται τοπικά ΜΜΕ, άνθρωποι βρίσκονται παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια.

Πολλά κτήρια υπέστησαν ζημιές από την έκρηξη, όπως η έδρα του πρώην πρωθυπουργού Saad Hariri και το γραφείο του CNN στην πόλη. Τα σπίτια σε απόσταση 10 χιλιομέτρων υπέστησαν ζημιές, σύμφωνα με μάρτυρες, και βίντεο από τα τοπικά ΜΜΕ έδειξαν ότι πολλά αυτοκίνητα καταστράφηκαν και ανατράπηκαν.

Μία κάτοικος της Βηρυτού που ήταν αρκετά χιλιόμετρα μακριά από το σημείο της έκρηξης είπε ότι τα παράθυρά της καταστράφηκαν από την έκρηξη. «Αυτό που ένιωσα έμοιαζε με σεισμό» δήλωσε στο CNN.

«Το διαμέρισμα κουνήθηκε οριζόντια και ξαφνικά ένιωσα την έκρηξη και τα παράθυρα και οι πόρτες άνοιξαν. Το γυαλί έσπασε. Τόσα πολλά σπίτια υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν».

Αισθητή σε πολλές περιοχές της Κύπρου έγινε η έκρηξη 

Εκκωφαντικός θόρυβος αναστάτωσε το απόγευμα της Τρίτης  πολλές περιοχές της Κύπρου, με αποτέλεσμα οι Αρχές να βρίσκονται σε κινητοποίηση, προσπαθώντας να εξακριβώσουν από πού προήλθε.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν αποκλείεται ο κρότος να προέρχεται από το ωστικό κύμα που προκάλεσε ισχυρότατη έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, το οποίο πολύ πιθανόν να έφτασε μέχρι την Κύπρο.

Τα διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για έκρηξη πιθανόν σε πυρομαχικά που βρίσκονταν αποθηκευμένα στο λιμάνι της πόλης.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από τις κυπριακές Αρχές, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν για την ώρα, την αναστάτωση έχει προκαλέσει το εν λόγω γεγονός που σημειώθηκε στον Λίβανο.

Συλλυπητήρια Ν. Αναστασιάδη στην κυβέρνηση του Λιβάνου

Τα συλλυπητήριά του προς την κυβέρνηση και τον λαό του Λιβάνου εκφράζει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, στα αγγλικά, ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης εύχεται ταχεία ανάρρωση των τραυματιών, ενώ εκφράζει την ετοιμότητα της κυπριακής κυβέρνησης να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια κριθεί απαραίτητη.

«Τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου προς την κυβέρνηση και τον λαό του Λιβάνου, ιδιαίτερα προς τις οικογένειες όλων αυτών που πέθαναν στις τραγικές εκρήξεις της Βηρυτού» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος και προσθέτει: «Ευχόμαστε και προσευχόμαστε για την ταχεία ανάρρωση των τραυματιών. Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε οποιαδήποτε βοήθεια κριθεί απαραίτητη».

 

Χριστοδουλίδης: «Όλοι οι Κύπριοι που βρίσκονται στον Λίβανο να επικοινωνήσουν με το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων ή την πρεσβεία της Κύπρου»

Παράκληση όπως όλοι οι Κύπριοι που βρίσκονται στον Λίβανο να επικοινωνήσουν με το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων ή την πρεσβεία της Κύπρου στον Λίβανο απευθύνει ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρει: «Όλοι οι Κύπριοι που βρίσκονται στον Λίβανο παρακαλούνται όπως επικοινωνήσουν με το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ στο τηλ. 99660129 ή με την πρεσβεία μας στο Λίβανο στο τηλ. +9613572139, για σκοπούς άμεσης συνδρομής ή σε περίπτωση ανάγκης».

Ο κ. Χριστοδουλίδης σε επόμενη ανάρτησή του ανακοίνωσε: «Επικοινωνήσαμε ήδη με την Κυβέρνηση του Λιβάνου εκφράζοντας την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας για όποια συνδρομή κριθεί απαραίτητη».

Ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας στο σημείο

Το λιμάνι έχει αποκλειστεί από τις δυνάμεις ασφαλείας, που επιτρέπουν να περάσουν μόνο τα μέλη της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας, τα ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα. Στους δημοσιογράφους έχει απαγορευτεί η πρόσβαση. Γύρω από το λιμάνι, η καταστροφή φαίνεται να είναι ολική. Στις εικόνες που μεταδίδουν τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλι, διακρίνονται άνθρωποι εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια, καλυμμένοι από αίματα.

Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου είπαν ότι είδαν πολλούς τραυματίες να περπατούν στους δρόμους που οδηγούν στα νοσοκομεία. Στη συνοικία Ασραφίεχ, τραυματίες προσπαθούσαν να φτάσουν στο νοσοκομείο Οτέλ Ντιε. Έξω από το ιατρικό κέντρο Κλεμανσό, πολλοί τραυματίες, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά, περίμεναν να τους παραλάβουν οι τραυματιοφορείς.

Σχεδόν όλες οι βιτρίνες των καταστημάτων στις συνοικίες Χάμρα, Μπαντάρο και Χάζμιεχ έχουν σπάσει. Έσπασαν επίσης τα παρμπρίζ και τα παράθυρα των αυτοκινήτων. Οχήματα έχουν εγκαταλειφθεί στη μέση του δρόμου, με τους αερόσακους ανοιχτούς.

Φωτογραφίες: AP

Με πληροφορίες από: Reuters, Guardian, RT, Sputnik, MiddleEastEye, AFP, CNN, BBC, ΑΠΕ

Επιμέλεια: Βασίλης Τατσιόπουλος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης