Οι Ρεπουμπλικανοί εμπιστεύονται το δίκτυο Fox News, οι Δημοκρατικοί το CNN, όμως κάθε στρατόπεδο είναι δύσπιστο απέναντι στο μέσο ενημέρωσης που προτιμά το άλλο, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που επιβεβαιώνει την πόλωση των μέσων ενημέρωσης στις ΗΠΑ.

Το δίκτυο Fox News του μεγιστάνα Ρούπερτ Μέρντοκ, συντηρητικής γραμμής, θεωρείται αξιόπιστο από το 65% των υποστηρικτών των Ρεπουμπλικανών αλλά αμφίβολο από το 61% των υποστηρικτών των Δημοκρατικών, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που έδωσε την Παρασκευή στη δημοσιότητα το ανεξάρτητο ινστιτούτο Pew Research Center.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αναλογία είναι ακόμη πιο αισθητή στους Ρεπουμπλικανούς που αυτοπροσδιορίζονται ως συντηρητικοί, με το 75% μεταξύ αυτών να θεωρεί ότι το Fox News είναι αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης.

Παράλληλα, το δίκτυο CNN εμπιστεύεται το 67% των Δημοκρατικών, αλλά δεν το εμπιστεύεται το 58% των Ρεπουμπλικανών.

Μετά την νικηφόρα προεδρική του εκστρατεία, ο Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε κατά τακτά διαστήματα στο CNN, κατηγορώντας το ότι παραποιεί την πραγματικότητα και προσπαθεί συστηματικά να τον δυσφημεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το γεγονός είναι ότι η εικόνα των Ρεπουμπλικανών για το δίκτυο του ομίλου WarnerMedia επιδεινώθηκε αισθητά μεταξύ 2014 και 2019. Το 33% μεταξύ αυτών δεν το θεωρούσε αξιόπιστο πριν από πέντε χρόνια, αλλά πλέον το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 58%.

Άλλοι στόχοι του Αμερικανού προέδρου έχασαν επίσης έδαφος μεταξύ των Ρεπουμπλικανών, κυρίως η εφημερίδα New York Times (μόνο το 15% τη θεωρεί αξιόπιστη), η Washington Post (13%) και το δίκτυο MSNBC (18%).

Στο σύνολο των πολιτών, το CNN παραμένει εντούτοις η δεύτερη πηγή πληροφόρησης που θεωρείται η πιο αξιόπιστη (47%), πίσω από το μεγάλο δίκτυο ABC (48%).

Με αριστερή ταυτότητα, το ειδησεογραφικό δίκτυο MSNBC, του οποίου το κοινό είναι ωστόσο διπλάσιο από εκείνο του CNN στις ΗΠΑ, το εμπιστεύεται μόλις το 34% των ερωτηθέντων.

Άλλο συμπέρασμα της έρευνας, οι Ρεπουμπλικανοί διακατέχονται από μια γενικότερη καχυποψία ως προς τα μέσα ενημέρωσης, όταν οι υποστηρικτές των Δημοκρατικών θεωρούν, κατά μέσο όρο, ότι υπάρχουν περισσότερες αξιόπιστες πηγές μεταξύ των μεγάλων εθνικών μέσων ενημέρωσης.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε ηλεκτρονικά από τις 29 Οκτωβρίου έως 11 Νοεμβρίου του 2019 σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 12.043 ερωτηθέντων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης