«Votarem» («Θα ψηφίσουμε» στα καταλανικά), φώναξαν το βράδυ της Παρασκευής, περίπου 10.000 άνθρωποι που είχαν συγκεντρωθεί στην τελευταία μεγάλη συγκέντρωση στη Βαρκελώνη του Κάρλες Πουτζεμόντ, του προέδρου αυτής της επαρχίας της βορειοανατολικής Ισπανίας.

«Από μεθαύριο η Καταλονία θα κάνει τα πρώτα βήματα ως ανεξάρτητο κράτος», διακήρυξε ο ηγέτης των αυτονομιστών, επιμένοντας ότι οι Καταλανοί την Κυριακή 1η Οκτωβρίου θα προσέλθουν στις κάλπες για να αποφασίσουν για την ανεξαρτησία τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το παρόν στη συγκέντρωση έδωσε και ο προηγούμενος πρόεδρος Αρτούρ Μας, κάτω από ένα τεράστιο πανό που έγραφε: «Το δημοψήφισμα είναι Δημοκρατία».

Το δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας “Είναι Δημοκρατία”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα παράδοξο μπλακ- άουτ ειδήσεων δεν επέτρεπε την ενημέρωση από κάποιο ενημερωτικό ιστότοπο ή από τα γνωστά συστημικά Μέσα για το τι ακριβώς συμβαίνει στην Καταλονία, ακόμη και ως και τις δέκα και μισή το πρωί.

Εκεί συμβαίνει ένα παράδοξο παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι με τις επίσημες ισπανικές αρχές, οι οποίες έχουν απαγορεύσει την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και δημιουργούν ένα σωρό προσκόμματα. Το δικαστήριο απεφάνθη πως η εφαρμογή “On Votar 1-Oct” που είναι διαθέσιμη στο Google Play αντιτίθεται της απόφασης που εξέδωσε τον Σεπτέμβριο το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας υπέρ της αναστολής του δημοψηφίσματος.

Το Google που είχε αναρτήσει οδηγίες για το πώς ακριβώς μπορούν να ψηφίσουν διαδικτυακά στο δημοψήφισμα οι Καταλανοί, υποχρεώθηκε χτες να τις αφαιρέσει.

Όσοι προσπάθησαν από τα κινητά τους να «κατεβάσουν» από το Google Play την σχετική εφαρμογή, λαμβάνουν μήνυμα που γράφει πως «δεν ισχύει πλέον, αλλά όσοι την έχουν λάβει μπορούν να την χρησιμοποιήσουν».

Η Καταλονία είναι από τις πλουσιότερες περιοχές της Ισπανίας με 7,5 εκατομμύρια κατοίκους, που μιλούν τοπική γλώσσα, έχουν την δική τους κουλτούρα και διαθέτουν μεγάλο βαθμό αυτονομίας, αλλά δεν αναγνωρίζεται ως χωριστό κράτος από το ισπανικό Σύνταγμα.

Με τη νίκη των αυτονομιστών στις περιφερειακές εκλογές του 2015, που εξασφάλισαν το 47,6% των ψήφων και τις περισσότερες έδρες στο τοπικό Κοινοβούλιο, άρχισε να παίρνει «σάρκα και οστά» το αίτημα της ανεξαρτησίας και να προωθείται ένα δημοψήφισμα που θα οδηγήσει σε μία «Δημοκρατία της Καταλονίας».

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα τροποποιήσει δραματικά τη γεωγραφία του Ισπανικού κράτους, που υπάρχει ως τέτοιο ουσιαστικά από το 1492, από το γάμο της βασίλισσα Ισαβέλλας της Καστίλλης και του Φερδινάνδου της Αραγονίας (ενός βασιλείου που συμπεριλάμβανε ως επαρχία και την Καταλονία), γνωστών και ως «Καθολικών Μοναρχών». Δεν θα έχει όμως λιγότερη επίδραση και στην οικονομία του, καθώς οι Καταλανοί αποτελούν το 16% του ισπανικού πληθυσμού και παράγουν το 20% του εθνικού ΑΕΠ.

Η νεολαία στους δρόμους της Βαρκελώνης

Χθες φοιτητές του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης κουβαλούσαν κάλπες. Φοιτητές άλλωστε προετοίμασαν σε μεγάλο βαθμό το υλικό για το δημοψήφισμα. Στην πρωτοπορία βρίσκονται και οι μαθητές, που έχουν κινητοποιηθεί σε πολλές περιπτώσεις μαζί με τους γονείς τους.

Ειρηνικές καταλήψεις ξεκίνησαν χθες το βράδυ σε δεκάδες σχολεία της Καταλονίας, την ώρα που την Τετάρτη η δικαιοσύνη είχε ζητήσει από την αστυνομία να κλείσει τα μέρη που θα χρησιμοποιούνταν ως εκλογικά κέντρα, μεταξύ αυτών και σχολεία. Υποστηρικτές του δημοψηφίσματος κατασκήνωσαν έξω από σχολεία στην διάρκεια της νύχτας, προκειμένου να εμποδίσουν την τοπική αστυνομία να προχωρήσει στην εκκένωση και το κλείσιμο των σχολείων, που θα λειτουργήσουν ως εκλογικά κέντρα.

«Θα κοιμηθώ εδώ, με τον μεγάλο γιο μου», δήλωσε η Τζιζέλα Λόσα, μια μητέρα τριών παιδιών από το δημοτικό σχολείο Ρέινα Βιολάντ της Βαρκελόνης, το οποίο έχουν καταλάβει οι γονείς των μαθητών.

​Εκμεταλλευόμενοι το δικαίωμα «διοργάνωσης εξωσχολικών δραστηριοτήτων», γονείς μαθητών έχουν καταλάβει κάποια σχολεία για να τα διατηρήσουν ανοικτά οργανώνοντας πιν-νικ, κινηματογραφικές βραδιές κάτω από τα άστρα, πιτζάμα πάρτυ

«Επιτροπές υπεράσπισης του δημοψηφίσματος» έχουν δημιουργηθεί σε κάθε συνοικία και έχουν μοιράσει φυλλάδια με συμβουλές, στα οποία καλούν τους αυτονομιστές κυρίως να παραμείνουν ειρηνικοί.

Εκμεταλλευόμενοι το δικαίωμα «διοργάνωσης εξωσχολικών δραστηριοτήτων», γονείς μαθητών έχουν καταλάβει κάποια σχολεία για να τα διατηρήσουν ανοικτά οργανώνοντας πιν-νικ, κινηματογραφικές βραδιές κάτω από τα άστρα, πιτζάμα πάρτυ…

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας έχει απαγορεύσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος την Κυριακή, «όμως δεν έχει πει τίποτε για τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες» της Παρασκευής και του Σαββάτου, εξήγησε ο Τζόρντι Σάντσες πρόεδρος της καταλανικής Εθνοσυνέλευσης.

Η κυβέρνηση της Μαδρίτης αντιδρά

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, αναφερόμενος στο «παράνομο δημοψήφισμα» έχει δηλώσει: «Αυτό το παράνομο σχέδιο διάσπασης δεν έχει θέση σε ένα δημοκρατικό κράτος όπου ισχύει ο νόμος όπως είναι το δικό μας».

Η κυβέρνηση της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι 1.300 από τα 2.315 σχολεία που θα λειτουργούσαν ως εκλογικά τμήματα στην Καταλονία, έχουν ήδη αποκλειστεί από την αστυνομία. Αναφέρει επίσης, ότι 163 σχολεία που θα ήταν εκλογικά τμήματα έχουν καταληφθεί από οικογένειες.

Η εντολή που έχει δοθεί στην αστυνομία από τη Μαδρίτη, είναι να αποκλείσουν όλα τα κυβερνητικά κτίρια και να να απομακρύνει τους ανθρώπους που έχουν συγκεντρωθεί σε σχολεία, που είναι προγραμματισμένο να λειτουργήσουν ως εκλογικά τμήματα.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, η απομάκρυνσή τους θα γίνει αύριο, ενώ δεν γνωστοποιήθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες. Εξαρτάται από την αστυνομία για το πώς θα τους απομακρύνει, δήλωσε η ίδια κυβερνητική πηγή.

Οι εθελοντές που θα βοηθήσουν στην διεξαγωγή των εκλογών και θα χρησιμοποιήσουν τους εθνικούς εκλογικούς καταλόγους, στο αυριανό απαγορευμένο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα άνω των 300.000 ευρώ, σύμφωνα με την ίδια κυβερνητική πηγή.

«Επιμένω ότι δεν θα υπάρξει δημοψήφισμα την 1η Οκτωβρίου», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης Μενέντεθ ντε Βίγο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, επαναλαμβάνοντας τη θέση της κυβέρνησης πως η ψηφοφορία είναι παράνομη.

Για «την διαφύλαξη της τάξης», έχουν σταλεί χιλιάδες αστυνομικές ενισχύσεις από άλλα μέρη της Ισπανίας στην Καταλονία, επειδή η κεντρική κυβέρνηση είχε υπόνοιες ότι η τοπική αστυνομία δεν θα εμπόδιζε την είσοδο στα εκλογικά κέντρα.

Ορισμένοι αστυνομικοί έχουν φθάσει με πλοία στο λιμάνι της Βαρκελόνης, αλλά το εργατικό συνδικάτο των 1.000 λιμενεργατών αρνείται να βοηθήσει στα σκάφη αυτά να ελλιμενίσουν.

To δημοψήφισμα που απειλεί να προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς σε ένα από τα ισχυρά κράτη-μέλη της ΕΕ, έχει τύχει της αποδοκιμασίας από το Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο με ανακοίνωσή του το χαρακτηρίζει «παράνομο».

Έγινε κι αυτό: Στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει στο διαδίκτυο για την εκλογική μάχη ενόψει του δημοψηφίσματος οι χρήστες που αντιτίθενται στην διεξαγωγή του χαρακτηρίζουν την όλη υπόθεση «ρωσικό δάκτυλο».

Επίσης, πριν δύο εβδομάδες, ο ιδρυτής του WikiLeaks, Julian Assange, εξέφρασε με μήνυμά του από το Twitter την υποστήριξή του στο δημοψήφισμα.

Εν τω μεταξύ ευρωπαϊκές χώρες κάλεσαν την Παρασκευή τους πολίτες τους σε επαγρύπνηση, ενόψει του δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί την Κυριακή για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας τροποποίησε στον ιστότοπό τους τις ταξιδιωτικές οδηγίες της για την περιοχή και συστήνει στους Γερμανούς πολίτες που βρίσκονται στην Καταλονία «να παρακολουθούν τα τοπικά ΜΜΕ, να αποφεύγουν τις μαζικές συγκεντρώσεις και να τηρούν κατά γράμμα τις συστάσεις των δυνάμεων επιβολής της τάξης». «Το ενδεχόμενο μιας κλιμάκωσης δεν μπορεί να αποκλειστεί» επισημαίνει το υπουργείο.

«Αποφύγετε τις διαδηλώσεις. Να είστε σε επαγρύπνηση» προειδοποίησε από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών της Ολλανδίας. Συστάσεις προς τους πολίτες του εξέδωσε και το Λονδίνο. Την Πέμπτη, το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ζήτησε από τους Γάλλους να «παραμείνουν στο περιθώριο πιθανών μετακινήσεων πλήθους».

Més que un club (Περισσότερο από ένας σύλλογος)

Φυσικά η πολιτική δε θα μπορούσε να μην επηρεάσει και τον αθλητισμό. Και δεν υπάρχει πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα για τον αθλητικό χάρτη της Καταλονίας από την Μπαρτσελόνα. Οι οπαδοί του συλλόγου έχουν τοποθετηθεί θετικά προς το δημοψήφισμα, αλλά θέση έχει πάρει και η επίσημη ομάδα:
«Η Barça παραμένει πιστή στην ιστορική δέσμευση της υπεράσπισης της χώρας, της δημοκρατίας, της ελευθερίας έκφρασης και του δημοψηφίσματος», τονίζεται στην ανακοίνωση της διοίκησης του συλλόγου.

«Η Barça καταδικάζει κάθε πράξη που μπορεί να εμποδίσει το δικαίωμα του αποφασίζειν και την ελευθερία έκφρασης», τονίζεται στο ίδιο κείμενο.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και διάσημοι αθλητές. Ο Ζεράρ Πικέ της Μπαρτσελόνα και παγκόσμιος πρωταθλητής με την εθνική Ισπανίας, θέλει οι Καταλανοί να εκφράσουν τη γνώμη τους στις κάλπες.
“Από σήμερα μέχρι και την Κυριακή, πρέπει να κινούμαστε ειρηνικά.

Να μην τους δώσουμε οποιαδήποτε δικαιολογία. Είναι ό,τι θέλουν. Να τραγουδάμε δυνατά και πολύ ισχυρά: θα ψηφίσουμε”, έγραψε στο Twitter, ωστόσο ποτέ δεν αποκάλυψε εάν είναι υπέρ της ανεξαρτησίας ή όχι.

Στο ενδεχόμενο της ανεξαρτησίας η Μπαρτσελόνα δεν θα έχει το δικαίωμα να συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Ισπανίας και θα κληθεί πιθανόν να παίζει σε ένα κλειστό πρωτάθλημα με ομάδες της περιφέρειας.

Ο προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης, Ζινεντίν Ζιντάν -αιώνιας αντιπάλου της Μπαρτσελόνα- έχει δηλώσει για το συγκεκριμένο ζήτημα: “Υπάρχει κόσμος που θέλει την ανεξαρτησία και κόσμος που δεν την θέλει. Είναι πολύπλοκο ζήτημα. Αυτό που δεν βλέπω να γίνεται και ελπίζω να μη συμβεί, είναι ένα πρωτάθλημα χωρίς τη Μπαρτσελόνα. Αυτό δεν το θέλω” δήλωσε ο Ζιζού.

Το αύριο της Καταλονίας

Η τελευταία δημοσκόπηση που διενεργήθηκε έπειτα από αίτημα της περιφερειακής κυβέρνησης τον Ιούλιο έδειξε ότι οι αντίπαλοι της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας είναι περισσότεροι από τους υπέρμαχούς της, 49,4% έναντι 41,4%.

Σε κάθε περίπτωση οι φόβοι και οι ελπίδες που γεννάει το αυριανό δημοψήφισμα, είτε διεξαχθεί είτε όχι, φαίνεται να προϋπάρχουν και να εκδηλώνονται με ορμή, αντικατοπτρίζοντας την κεντρική σύγκρουση των κυβερνήσεων, αλλά και την καθημερινή πραγματικότητα των πολιτών.

«Αυτές τις απίστευτα έντονες και πολύ συγκινητικές στιγμές, αισθανόμαστε ότι μπορούμε να αγγίξουμε το όνειρό μας», δήλωσε ο Πουτζεμόντ.

Μένει να φανεί το πώς η αυριανή μέρα θα μείνει στην Ιστορία!

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης