Ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν δήλωσε την Πέμπτη ότι η κατάσταση στη Μόσχα με τον κορωνοϊό επιδεινώνεται εκθετικά, τονίζοντας ότι η εξέλιξη αυτή ήταν απρόσμενη για τις Αρχές, ενώ ο Ρώσος υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μπουράσκα δήλωσε ότι η νοσηρότητα λόγω κορωνοϊού στη Ρωσία μέσα σε μια εβδομάδα αυξήθηκε κατά 30%.

Ο δήμαρχος της Μόσχας εκτίμησε ότι την Παρασκευή 18 Ιουνίου ο αριθμός των κρουσμάτων στη ρωσική πρωτεύουσα ενδέχεται να ξεπεράσει τα 9.000 κρούσματα, ενώ είπε πως έχουν αυξηθεί οι κλίνες στα νοσοκομεία ώστε να είναι σε θέση να δεχθούν περισσότερους ασεθνείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η κατάσταση στη Μόσχα επιδεινώνεται εκθετικά σε σχέση με τη διασπορά του κορωνοϊού. Μάλιστα μια τέτοια δυναμική είναι απρόσμενη, δεδομένου ότι ποσοστό μεγαλύτερο του 60% των Μοσχοβιτών είτε είχαν νοσήσει είτε είχαν εμβολιασθεί. Αυτή είναι ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό ανοσίας στο πληθυσμό. Δεν αναμέναμε αύξηση αλλά μείωση της νοσηρότητας» δήλωσε ο Σομπιάνιν.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της ρωσικής ρυθμιστικής αρχής προστασίας της υγείας του καταναλωτή (Rospotrebnaszor) Άννα Ποπόβα δήλωσε ότι η κατάσταση στη Ρωσία είναι εξαιρετικά τεταμένη κυρίως στη Μόσχα, στα περίχωρα της και στην Αγία Πετρούπολη, επισημαίνοντας ότι τα άτομα μεγαλύτερων ηλικιών πιο σπάνια νοσούν από τον κορωνοϊό, καθώς είναι οι πλέον εμβολιασμένη ηλικιακή ομάδα. Η ίδια είπε το ποσοστό των εμβολιασθέντων που ανήκουν στο οικονομικά ενεργό πληθυσμό της χώρας δεν είναι επαρκές.

Η Ποπόβα απέδωσε την έξαρση την πανδημίας στη Ρωσία που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στην μη τήρηση των μέτρων προστασίας, ενώ επισήμανε ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων που έχουν μολυνθεί από την ινδική παραλλαγή του κορωνοϊού. Επισήμανε επίσης ότι η ρυθμιστική αρχή και όλες οι υπαγόμενες σε αυτήν υπηρεσίες θα λειτουργούν σε εικοσιτετράωρη βάση.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν θεωρεί ότι είναι αναγκαίο να αυξηθούν οι ρυθμοί εμβολιασμού σε όλη την χώρα καθώς και να ενημερώνονται διαρκώς οι πολίτες για το πώς πρέπει να προστατευθούν οι ίδιοι και οι οικείοι τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης