Οι εισαγγελείς κάλεσαν την Τετάρτη τους δικαστές του ΟΗΕ να διατηρήσουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης που έχει επιβληθεί στον πρώην στρατιωτικό αρχηγό των Σέρβων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς για εγκλήματα πολέμου, περιλαμβανομένης της γενοκτονίας, ενώ οι δικηγόροι του ζητούν την αθώωσή του ή τη διεξαγωγή νέας δίκης.

Ο 77χρονος Μλάντιτς ήταν ο διοικητής των σερβοβοσνιακών δυνάμεων στη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας (1992-1995) και οι δικαστές τον καταδίκασαν πρωτοδίκως για τον φόνο περισσότερων από 8.000 Μουσουλμάνων, ανδρών και αγοριών, το 1995 στη Σρεμπρένιτσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Σρεμπρένιτσα ήταν επιχείρηση του Μλάντιτς και το δικαστήριο δικαίως συμπέρανε πως είναι ποινικά υπεύθυνος γι’ αυτά τα εγκλήματα», δήλωσε η εισαγγελέας Λόρελ Μπέιγκ κατά τη δεύτερη και τελευταία ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας της έφεσης.

Τα θύματα «εκτελέστηκαν κατά δεκάδες, κατά εκατοντάδες και τελικά κατά χιλιάδες, με σφαίρες ή με χειροβομβίδες, παρά το γεγονός ότι ήταν άμαχοι, μόνο και μόνο επειδή ήταν Μουσουλμάνοι», πρόσθεσε η εισαγγελέας.

Καθώς μιλούσε η Μπέιγκ, ο Μλάντιτς κουνούσε το κεφάλι του δείχνοντας πως διαφωνεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μλάντιτς είχε την ευκαιρία να μιλήσει για 10 λεπτά στο τέλος της ακροαματικής συνεδρίασης την Τετάρτη.

«Οποιοιδήποτε παράνομοι φόνοι στη Σρεμπρένιτσα, που διαπράχθηκαν εκτός μάχης, είναι αξιόμεμπτοι, όμως δεν συνδέονται με τον κ. Μλάντιτς», είχε δηλώσει χθες, Τρίτη, ο συνήγορος του Μλάντιτς Μπράνκο Λούκιτς αναπτύσσοντας τα επιχειρήματά του.

Οι εφέτες δικαστές δεν έχουν ακόμη ορίσει ημερομηνία για την ανακοίνωση της απόφασης, η οποία θα είναι πιθανόν το 2021.

Πηγή: AΜΠΕ, Reuters, AFP

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης