Η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε την Ε.Ε. ότι «αγνοεί σκοπίμως» τη «βία» που ασκούν οι αστυνομικοί στην Κροατία απέναντι στους μετανάστες και ζήτησε από τις Βρυξέλλες να ερευνήσουν αυτές τις «καταχρήσεις», τις οποίες καταγγέλλουν τακτικά ο Τύπος και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγγείλει και στο παρελθόν αντίστοιχα περιστατικά συστηματικής βίας, τα οποία όμως διαψεύδουν οι αρχές της Κροατίας. Το πιο πρόσφατο τέτοιο επεισόδιο φέρεται να διαδραματίστηκε τη νύχτα της 26ης προς την 27η Μαΐου κοντά στα σύνορα με τη Βοσνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χιλιάδες μετανάστες παίρνουν «τον δρόμο των Βαλκανίων» κάθε χρόνο για να φτάσουν στη δυτική Ευρώπη. Οι περισσότεροι περνούν από την Κροατία συνήθως προερχόμενοι από τη Βοσνία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε χθες Πέμπτη η ΜΚΟ, οι Κροάτες αστυνομικοί «έδεσαν, χτύπησαν βίαια και βασάνισαν» 16 Πακιστανούς και Αφγανούς μετανάστες που μετακινούνταν όλοι μαζί σε ομάδα και είχαν εισέλθει παράτυπα στη χώρα από τη Βοσνία.

Το Υπουργείο Εσωτερικών της Κροατίας αμέσως διέψευσε «τις καταγγελίες αυτές, οι οποίες, όπως συνήθως και χωρίς καμία απόδειξη, αφορούν την κροατική αστυνομία την οποία κατηγορούν ότι τραυμάτισε μετανάστες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, Κροάτες αστυνομικοί επίσης «έριξαν φαγητό στα ματωμένα κεφάλια των μεταναστών για να τους ταπεινώσουν». Η οργάνωση επικαλείται Βόσνιους γιατρούς και πολλούς μετανάστες που διηγήθηκαν ότι τους χτύπησαν «με σιδηρολοστούς, κλομπ και λαβές όπλων».

«Η Ε.Ε. δεν μπορεί να παραμένει σιωπηλή και να αγνοεί σκοπίμως τη βία και τις παραβιάσεις της κροατικής αστυνομίας στα σύνορα» δήλωσε ο Μάσιμο Μοράτι, αναπληρωτής διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας Ευρώπης.

«Η σιωπή τους επιτρέπει, ακόμα και ενθαρρύνει τους δράστες αυτών των κακοποιήσεων να συνεχίσουν χωρίς επιπτώσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να ερευνήσει τις τελευταίες καταγγελίες που κάνουν λόγο για φρικτή αστυνομική βία εναντίον μεταναστών και αιτούντων άσυλο» πρόσθεσε.

Στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εσωτερικών της Κροατίας «απορρίπτει την ιδέα ότι ένας Κροάτης αστυνομικός μπορεί να πράξει κάτι τέτοιο και ότι έχει κίνητρο για αυτό», ενώ προσθέτει ότι παρ’ όλα αυτά θα ξεκινήσει έρευνα για τις καταγγελίες.

Το Υπουργείο μάλιστα «υπενθυμίζει» ότι το συμβάν αυτό φέρεται να σημειώθηκε την ίδια περίοδο που ξέσπασε μια «αντιπαράθεση μεταξύ μεταναστών στη Βοσνία, κοντά στα σύνορα με την Κροατία», στη διάρκεια της οποίας «σκοτώθηκαν δύο μετανάστες και τραυματίστηκαν πολλοί άλλοι».

Η βρετανική εφημερίδα Guardian είχε αναφέρει σε άρθρο της στα μέσα Μαΐου ότι μετανάστες είχαν πέσει θύματα ξυλοδαρμών στη μεθόριο μεταξύ Κροατίας και Βοσνίας, με κάποιους εξ αυτών να ισχυρίζονται ότι αστυνομικοί είχαν ζωγραφίσει στο κεφάλι τους σταυρούς. Η κροατική αστυνομία έχει διαψεύσει τις καταγγελίες αυτές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης