Αρνητικά για την εξέλιξη της αναγγελίας δημοψηφίσματος από τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Παρασκευής εκφράστηκαν αρκετά διεθνή μέσα ενημέρωσης, την οποία θεωρούν σε μεγάλο βαθμό «καταστροφή». Στην πλειονότητά τους, οι δημοσιογράφοι του εξωτερικού υποδέχτηκαν την απόφαση του πρωθυπουργού με τη βεβαιότητα ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος θα διατυπώνεται με την επιλογή «ναι ή όχι στο ευρώ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα μεγάλα διεθνή δίκτυα μετέδωσαν άμεσα με έκτακτα δελτία την είδηση, ενώ χαρακτηριστική είναι η υπενθύμιση της υπόθεσης των Καννών το 2011 από την εφημερίδα «Telegraph».

Την άποψη του Παναγιώτη Λαφαζάνη φιλοξενούν οι «New York Times», ο οποίος βγαίνοντας από το Μαξίμου δήλωσε πως ο ελληνικός λαός θα ψηφίσει «Όχι», και υπενθυμίζουν επίσης την υπόθεση των Καννών το 2011.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δραματική η μεταμεσονύκτια εξέλιξη του ελληνικού δράματος, μεταδίδει η ιταλική «La Repubblica».

Το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg έχει πρώτο θέμα την απόφαση για δημοψήφισμα και υπενθυμίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε εντολή από τους ψηφοφόρους του να ψηφίσει μια τέτοια συμφωνία. Το πρακτορείο σχολιάζει ότι την πρόταση των δανειστών, την οποία η κ. Μέρκελ είδε ως «γενναιόδωρη», ο Τσίπρας τη χαρακτήρισε «τελεσίγραφο» και «εκβιασμό». Αναλυτές υποστηρίζουν πως το δημοψήφισμα θα είναι εύκολο να κερδηθεί, εννοώντας υπέρ του ευρώ, αλλά μια τέτοια απόφαση προκαλεί ρίσκο στις τράπεζες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή ελέγχου κεφαλαίων.

Στο σχετικό δημοσίευμά του το πρακτορείο επικαλείται Αμερικανό οικονομολόγο που υποστηρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να υπογράψει συμφωνία χωρίς τη συγκατάθεση των πολιτών.

Ο «Guardian» αναφέρει ότι ο κ. Τσίπρας ταξίδεψε εσπευσμένα στην Αθήνα προκειμένου να συσκεφθεί με το κυβερνητικό του επιτελείο ύστερα από μια απόρριψη της πρότασης των θεσμών, την οποία δεν μπορούσε να κάνει δεκτή.

Τα γερμανικά μέσα αντιμετωπίζουν το γεγονός ως εξής:

Η «Sueddeutsche Zeitung», σε δημοσίευμα στην ηλεκτρονική της σελίδα με τον τίτλο «Ο Τσίπρας θέλει να αφήσει τους Έλληνες να ψηφίσουν για τις μεταρρυθμίσεις», επισημαίνει ότι, σύμφωνα με δικές της πληροφορίες, ο πρωθυπουργός τηλεφώνησε κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου στην καγκελάριο Μέρκελ «και την ενημέρωσε για τα περαιτέρω».

Η «Frankfurter Allgemeine Zeitung», με τίτλο «Ο Τσίπρας ανακοινώνει δημοψήφισμα για την πρόταση των δανειστών», αναφέρει: «Κινητικότητα στη διαμάχη για το ελληνικό χρέος; Μπα… η ελληνική πλευρά απέρριψε πλήρως μια καινούρια πρόταση των δανειστών. Ο πρωθυπουργός επέλεξε γι’ αυτό σκληρά λόγια – και ανακοίνωσε ότι θα αφήσει τον ελληνικό λαό να αποφασίσει».

Το περιοδικό «Der Spiegel» έχει τίτλο: «Ελληνική κρίση: ο Τσίπρας ανακοινώνει δημοψήφισμα για τις μεταρρυθμίσεις» και επισημαίνει: «Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θέλει να επικυρώσει ένα πιθανό πακέτο μεταρρυθμίσεων από τους Έλληνες ψηφοφόρους. Στις 5 Ιουλίου θα αποφασίσουν σε ένα δημοψήφισμα για το πρόγραμμα λιτότητας. Πολλοί υπουργοί θέλουν να ζητήσουν από τους Έλληνες να απορρίψουν το πακέτο».

Η εφημερίδα «Bild» έχει τον τίτλο: «Tώρα καταφεύγει η Ελλάδα στο ύστατο μέσο: Εκβιάζει την Ευρώπη! Με ένα δημοψήφισμα!» και προσθέτει: «Εκρηκτικό: το δημοψήφισμα θα γίνει μόλις το επόμενο Σαββατοκύριακο, στις 5 Ιουλίου. Αυτό σημαίνει μόνο μετά την εκπνοή του β΄ πακέτου βοήθειας για τη διάσωση της Ελλάδας! Με αυτό ο Τσίπρας κάνει άνω κάτω όλο το έως τώρα χρονοδιάγραμμα. Διότι ήδη την 1η Ιουλίου απειλείται η χώρα πολύ συγκεκριμένα με χρεοκοπία».

Η εφημερίδα κάνει λόγο για εκβιασμό από την πλευρά του πρωθυπουργού και τονίζει: «Αν οι δανειστές δεν δώσουν ως την Τρίτη νέα χρήματα, θα προκύψει αδυναμία πληρωμής. Τότε οι δανειστές θα χάσουν τουλάχιστον ένα μέρος των δανείων τους. Σε όρους για νέα χρηματοδότηση ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θα συμφωνήσει – αφού θα μπορεί να παραπέμπει στο δημοψήφισμα. Στις χώρες του ευρώ, στο ΔΝΤ και στην ΕΚΤ απομένει άρα μόνο να δώσουν ως την Τρίτη νέα χρήματα ή να ρισκάρουν μια χρεοκοπία….». Εξάλλου, σύμφωνα με την εφημερίδα, η ελληνική κυβέρνηση γνώριζε ότι οι δανειστές δεν επρόκειτο να συμφωνήσουν σε κούρεμα χρέους και άρα δεν θα μπορούσε να εξασφαλίσει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης