«Η πΓΔΜ συμφώνησε να αλλάξει το όνομά της βάζοντας τέλος στη μακροχρόνια διένεξη με την Ελλάδα» είναι ο τίτλος του βρετανικού Guardian για την τελετή υπογραφής της συμφωνίας Ελλάδας -πΓΔΜ παρουσία του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ στις Πρέσπες. Στο άρθρο επισημαίνεται ότι «έπειτα από σχεδόν τρεις δεκαετίες, μία από τις πλέον δυσεπίλυτες διαμάχες τερματίζεται στις όχθες μιας λίμνης, καθώς η Ελλάδα και η πΓΔΜ υπέγραψαν μια συμφωνία που επίσημα προοιωνίζει μια νέα εποχή ειρήνης».

Η εφημερίδα Independent αναφέρει σε άρθρο της ότι «η Ελλάδα και η πΓΔΜ υπέγραψαν μια ιστορική συμφωνία αλλαγής του ονόματος έπειτα από μια διένεξη δεκαετιών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Ελλάδα και η πΓΔΜ υπέγραψαν μια ιστορική συμφωνία για τον τερματισμό της διένεξης για το όνομα» είναι ο τίτλος της βρετανικής Telegraph. Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι με την υπογραφή της συμφωνίας «τερματίζεται μια διένεξη που δηλητηρίαζε τις σχέσεις μεταξύ των δύο γειτόνων από το 1991».

Στην ανταπόκρισή του το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων- dpa αναφέρει: «Η Ελλάδα και η πΓΔΜ υπέγραψαν μια ιστορική συμφωνία ώστε να τερματιστεί η διαμάχη τους για το όνομα της πΓΔΜ, ανοίγοντας τον δρόμο για την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να προσεγγίσει την πιθανότητα ένταξης στην ΕΕ…».

Την ίδια ώρα, το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει ότι περίπου 5.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Μοναστήρι (Μπίτολα), στη νοτιοδυτική πΓΔΜ έπειτα από κάλεσμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE. «Η πΓΔΜ επλήγη σήμερα από έναν κυκλώνα και αυτός ο κυκλώνας έχει όνομα- Ζόραν Ζάεφ», δήλωσε ο επικεφαλής του VMRO-DPMNE Χριστιάν Μικόσκι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της πΓΔΜ υπέγραψαν σήμερα τη συμφωνία που προβλέπει την αλλαγή του ονόματος της πΓΔΜ… Μια απόφαση που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ένταξη της πΓΔΜ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ», γράφει το France 24.

H Hurriyet Daily News, αναμεταδίδοντας τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, γράφει: «η Ελλάδα και η πΓΔΜ αψήφησαν τις διαμαρτυρίες και έβαλαν στην άκρη μια διένεξη δεκαετιών, καθώς συμφώνησαν για το νέο όνομα του βαλκανικού κράτους, ενδεχομένως ανοίγοντας τον δρόμο για την ένταξη των Σκοπίων στους κόλπους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης