«Θα δουλέψουμε χέρι-χέρι με τη Γερμανία» και θα μιλήσουμε με «μία φωνή», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Μακρόν, ο οποίος για πρώτη φορά συμμετέχει ως Πρόεδρος της Γαλλίας σε ευρωπαϊκό συμβούλιο, ανέφερε ότι η Γαλλία και η Γερμανία έχουν «κοινή οπτική» για τα θέματα της Συνόδου, που δεν είναι άλλα από την ασφάλεια, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την άμυνα, τη μετανάστευση, την κλιματική αλλαγή, το Brexit και το εμπόριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά το εμπόριο, είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να δώσει συγκεκριμένη απάντηση στους φόβους των πολιτών σχετικά με την απορύθμιση που φέρνει η παγκοσμιοποίηση. Όπως πρόσθεσε, η Ευρώπη πρέπει να είναι «ανοιχτή» στις ελεύθερες ανταλλαγές, αλλά να σέβεται ορισμένους κανόνες, να γίνει «άνοιγμα» σε συγκεκριμένες αγορές, αλλά «λελογισμένο».

Ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να στηρίξουν το σχέδιο για ελέγχους στις ξένες επενδύσεις σε κλάδους στρατηγικής σημασίας προκειμένου να ενισχύσουν τον ανταγωνισμό επί ίσοις όροις για τις ευρωπαϊκές εταιρίες.

Προσερχόμενος στην πρώτη του συνάντηση με τους ηγέτες των άλλων 27 κρατών της ΕΕ, ο Μακρόν διαβεβαίωσε πως τάσσεται υπέρ του ελεύθερου εμπορίου, αλλά χρειάζονται περιορισμοί στις ξένες επενδύσεις σε ορισμένους κλάδους «διότι άλλοι δεν σέβονται τους κανόνες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης