Δίας και Αφροδίτη έρχονται πολύ κοντά

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2012, 11:34
Δίας και Αφροδίτη έρχονται πολύ κοντά
Οι δύο πιο φωτεινοί πλανήτες στον νυχτερινό ουρανό, η Αφροδίτη και ο Δίας, θα βρεθούν αυτή την εβδομάδα στο κοντινότερο δυνατό μεταξύ τους σημείο, φαινόμενο το οποίο θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον πλανηταρίων και ερασιτεχνών αστρονόμων.

Παρά το γεγονός ότι οι δύο πλανήτες στην πραγματικότητα έχουν τεράστια απόσταση μεταξύ τους, η σταδιακή σύγκλιση και ευθυγράμμισή τους, που θα κορυφωθεί αύριο, θα τους κάνει να φαίνονται δίπλα δίπλα (η Αφροδίτη σε απόσταση μόλις τριών μοιρών βόρεια από τον Δία, όσο περίπου το πλάτος δύο δαχτύλων, αν τεντώσει κανείς το χέρι του στον ουρανό προς τη Δύση).

Η Αφροδίτη υπολογίζεται ότι θα είναι περίπου οκτώ φορές πιο φωτεινή σε σχέση με τον Δία και θα βρίσκεται πάνω δεξιά από τον γιγάντιο πλανήτη. Οι συγκλίσεις μεταξύ των δύο αυτών πλανητών συμβαίνουν κατά μέσο όρο κάθε 13 μήνες περίπου, αλλά οι πολύ κοντινές συγκλίσεις τους λαμβάνουν χώρα περίπου κάθε 24 χρόνια. Η επόμενη στενή σύγκλιση αναμένεται να συμβεί στις 22 Μαρτίου του 2036.

Οι χρόνοι μιας πλήρους περιφοράς γύρω από τον Ήλιο είναι 365,25 μέρες για τη Γη, 224,7 μέρες για την Αφροδίτη και 4.332,6 μέρες για τον Δία. Συνεπώς, κατά προσέγγιση, 39 περιφορές της Αφροδίτης αντιστοιχούν σε 24 περιφορές της Γης και δύο περιφορές του Δία.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, η Σελήνη συμμετείχε από σχετικά κοντινή απόσταση στον «χορό» της Αφροδίτης και του Δία, κάτι που θα επαναλάβει στις 25 και 26 Μαρτίου.

Παράλληλα, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται ακόμα ένα ουράνιο φαινόμενο στις 5 - 6 Ιουνίου με το πέρασμα της Αφροδίτης μπροστά από τον Ήλιο. Το φαινόμενο αυτό, που είναι αρκετά σπάνιο και ανέκαθεν αντιμετωπιζόταν με μυστικιστικό δέος, είχε συμβεί το 2004 (και πιο πριν, τα έτη 1639, 1761, 1874 και 1882) και δεν θα ξανασυμβεί ποτέ πριν από το 2117. Η Αφροδίτη θα φαίνεται σαν μια μικροσκοπική κινούμενη μαύρη κουκίδα πάνω στον τεράστιο ηλιακό δίσκο, καλύπτοντας μόλις το 0,1% της επιφάνειάς του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2012, 11:50