Την άρση του lockdown στις 15 Δεκεμβρίου αν όλα πάνε καλά με τον περιορισμό διαδοσης του κορωνοϊού, ανακοίνωσε σε διάγγελμά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Οι περιορισμοί ωστόσο στην κυκλοφορία θα παραμένουν σε ισχύ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε πως οι προσπάθειες του γαλλικού λαού απέδωσαν και αποδείχθηκαν αποτελεσματικές για τον περιορισμό διάδοσης του κορωνοϊού. «Όταν στις 28 Οκτωβρίου απευθύνθηκα σε εσάς, δεσμεύθηκα να σας δώσω νεότερα για την εξέλιξη της επιδημίας» σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος τόνισε πως ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έπεσε θεαματικά από τις 60.000 στις 20.000 κατά μέσο όρο την περασμένη εβδομάδα. Όπως είπε, το πικ του δεύτερου κύματος της πανδημίας πέρασε.

Χαλάρωση περιορισμών από τις 28 Νοεμβρίου

Ένα νέο κεφάλαιο όπως είπε ο Εμ. Μακρόν, ανοίγει από το Σάββατο 28 Νοεμβρίου και συγκεκριμένα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Παραμένει η βεβαίωση μετακίνησης

– Ανοίγουν οι αγορές και οι χώροι λατρείας με περιορισμό τα 30 άτομα. Όλα τα μικρά καταστήματα όπως τα βιβλιοπωλεία και τα ανθοπωλεία θα μπορούν να επαναλειτουργούν από το Σάββατο και να κλείνουν στις 9 το βράδυ.

– Επεκτείνεται στα 20χλμ η απόσταση από την οικία των πολιτών, στην οποία μπορούν να μετακινηθούν για την για φυσική άσκηση.

Η Β΄φάση της άρσης περιορισμών στις 15 Δεκεμβρίου

Στο δεύτερο στάδιο της άρσης του lockdown που θα ξεκινήσει στις 15 Δεκεμβρίου εάν εξακολουθήσει η μείωση των νέων μολύνσεων, όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος θα ισχύουν τα ακόλουθα:

– Επιτρέπονται οι μετακινήσεις χωρίς βεβαίωση και από περιφέρεια σε περιφέρεια

– Ανοίγουν κινηματογράφοι, θέατρα και μουσεία

– Η απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες 21.00 με 07.000 το πρωί και μετά την άρση του lockdown

«Θα μπορούμε να κυκλοφορούμε ελεύθερα τις παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, αλλά δεν θα γίνουν συναθροίσεις σε δημόσιους χώρους», σημείωσε.

Εστιατόρια και σχολεία ανοίγουν στις 20 Γενάρη

«Υπολογίζεται εκεί κατά τις 20 Ιανουαρίου θα μπορέσουμε να επανέλθουμε, αν αυτό είναι δυνατό, σε επαναλειτουργία των αθλητικών αιθουσών και των εστιατορίων» είπε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Τα σχολεία δεν αναμένεται να ανοίξουν μέσα στο 2020, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως τα μαθήματα εκ του σύνεγγυς θα ξεκινήσουν και πάλι στις σχολικές αίθουσες στις 20 Ιανουαρίου, ενώ δυο εβδομάδες αργότερα θα επιστρέψουν και οι φοιτητές στις πανεπιστημιακές αίθουσες.
 

Δείτε το διάγγελμα του Γάλλου προέδρου:

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης