Εκατοντάδες ινδουιστές, προσκείμενοι στο κυβερνών εθνικιστικό κόμμα της Ινδίας, διαδήλωσαν σήμερα Δευτέρα εναντίον της ανέγερσης ενός γιγαντιαίου αγάλματος του Χριστού σε ένα χωριό οι κάτοικοι του οποίου στην πλειονότητά τους είναι χριστιανοί.

Το κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP) του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι έχει κατηγορηθεί από τους αντιπάλους του για μισαλλοδοξία απέναντι στις άλλες θρησκείες. Η αντιπολίτευση το κατηγορεί επίσης ότι θέλει να μετατρέψει την Ινδία σε ινδουιστικό κράτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διαδηλώσεις στο κρατίδιο Καρνατάκα, όπου βρίσκεται το χωριό, οργανώθηκαν κατά κύριο λόγο από το Ραστρίγια Σουαγιαμσέβακ Σανγκ (RSS), μια ριζοσπαστική οργάνωση που συνδέεται με το BJP. «Θέλουμε να σταματήσουμε (το έργο) επειδή είναι αντίθετο με το πνεύμα αρμονίας και ενθαρρύνει τον προσηλυτισμό που κάνουν στο σκοτάδι οι χριστιανοί ιεραπόστολοι», υποστήριξε ο Πραμπακάρ Μπατ, ένα στέλεχος του RSS.

Η κατασκευή του γιγαντιαίου αγάλματος από λευκό γρανίτη, ύψους 35 μέτρων (θυμίζει εκείνο του Λυτρωτή Χριστού στο Ρίο ντε Τζανέιρο) σταμάτησε τον περασμένο μήνα. Πολλοί ινδουιστές ισχυρίζονται ότι ο λόφος όπου θα υψωθεί το άγαλμα, στο χωριό Χαρομπέλε, είναι η κατοικία μιας ινδουιστικής θεότητας αν και δεν είναι γνωστό να υπάρχει κάποιος ναός εκεί. Η εθνικιστική κυβέρνηση του κρατιδίου Καρνατάκα κατηγορεί την προηγούμενη ότι παρανόμως παραχώρησε αυτόν τον χώρο για να κατασκευαστεί το άγαλμα.

Οι χριστιανοί στην Ινδία αποτελούν περίπου το 2% του πληθυσμού. Στην Καρνατάκα είναι ακόμη λιγότεροι, κάτω από το 1% των 65 εκατομμυρίων αυτού του κρατιδίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2008 στην Καρνατάκα έγινε σειρά επιθέσεων εναντίον χριστιανών και εκκλησιών, από ινδουιστές που κατηγορούσαν τους χριστιανούς για προσηλυτισμό. Πέρσι συνελήφθησαν έξι μέλη μιας ινδουιστικής οργάνωσης επειδή επιτέθηκαν σε μια ομάδα χριστιανών προσκυνητών στο κρατίδιο αυτό.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης