"Οι γεωτρήσεις αναζωπυρώνουν το Κυπριακό"

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2018, 07:53
"Οι γεωτρήσεις αναζωπυρώνουν το Κυπριακό"
Οι γεωτρήσεις σε αναζήτηση φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Κύπρου δεν είναι λιγότερο «εκρηκτικές» από τα κοιτάσματα που βρίσκονται ενδεχομένως στον βυθό της ανατολικής Μεσογείου, γράφει η διαδικτυακή έκδοση της «Neue Zürcher Zeitung» σε άρθρο με τίτλο «Οι γεωτρήσεις αναζωπυρώνουν το Κυπριακό».

Οι πρόσφατες απειλές Ερντογάν δείχνουν ότι τα πιθανά κοιτάσματα στην ανατολική Μεσόγειο ενδέχεται να προκαλέσουν εντάσειςΗ ελβετική εφημερίδα παρατηρεί: «Ήταν πάντα σχεδόν απίθανο η Άγκυρα να παρεμπόδιζε με στρατιωτικά μέσα ένα πλοίο αμερικανικών συμφερόντων, όπως το Stena IceMax της Exxon Mobil. Tο αμερικανικό πολεμικό ναυτικό είναι παρόν στην περιοχή και ο Ταγίπ Ερντογάν καταβάλλει αυτήν την περίοδο προσπάθειες αποκλιμάκωσης των τεταμένων αμερικανοτουρκικών σχέσεων.

»Επιπλέον το οικόπεδο 10 βρίσκεται σε περιοχή την οποία ακόμα και η Άγκυρα δεν αμφισβητεί. Οι πρόσφατες απειλές Ερντογάν, όμως, δείχνουν ότι τα πιθανά κοιτάσματα στην ανατολική Μεσόγειο ενδέχεται να προκαλέσουν εντάσεις. Διότι η Τουρκία θέλει να έχει λόγο στη μοιρασιά και να διασφαλίσει κομμάτι της πίτας».

«Οι τουρκικές αξιώσεις σε τμήματα των κυπριακών χωρικών υδάτων βασίζονται σε μια ιδιόρρυθμη ερμηνεία καθορισμού των ΑΟΖ» συνεχίζει το άρθρο της ΝΖΖ. Από τουρκικής πλευράς τα νησιωτικά κράτη, επομένως και η Κύπρος, έχουν δικαιώματα μόνο σε μια στενή λωρίδα 12 μιλίων, ενώ τα ηπειρωτικά στα συνήθη 200.«Παράλληλα, η βορειοκυπριακή πλευρά διατυπώνει και αυτή αξιώσεις στις κυπριακές ΑΟΖ και χορήγησε άδειες για γεωτρήσεις στην τουρκική πετρελαϊκή εταιρεία TPAO. Για αυτόν τον λόγο το Κυπριακό αποτελεί σημαντικό παράγοντα στη δυσεπίλυτη διένεξη για τα δικαιώματα γεώτρησης. Δεν είναι, επομένως, τυχαίο ότι η αντιπαράθεση για τα κοιτάσματα κλιμακώθηκε μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για την επανένωση της Κύπρου πέρυσι το καλοκαίρι» επισημαίνεται.

Πηγή: Deutsche Welle

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2018, 08:07