Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύτηκαν ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την «οριστική καταστροφή» του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, σημειώνοντας ότι θα συνεχίσουν να πιέζουν για την απόσυρση από τη χώρα των δυνάμεων που φέρουν τη στήριξη του Ιράν.

Κατά τη διάρκεια σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας με θέμα τη Συρία, ο Αμερικανός διπλωμάτης Ρόντνεϊ Χάντερ, πολιτικός συντονιστής της αμερικανικής αποστολής στον ΟΗΕ δεν αναφέρθηκε στην απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στην οριστική καταστροφή του ISIS και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων στη Συρία και σε όλο τον κόσμο», επεσήμανε ο Χάντερ στο 15μελες Συμβούλιο.

«Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία της εθνικής μας δύναμης για να πιέσουμε για την αποχώρηση των δυνάμεων που στηρίζονται από το Ιράν», είπε, συμπληρώνοντας: «Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους συμμάχους μας να πολεμούμε την τρομοκρατία. Οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν επίσης με χώρες που έχουν την ίδια νοοτροπία, με τα Ηνωμένα Έθνη και τη συριακή αντιπολίτευση για να επιδιώξουν ένα διπλωματικό τέλος σε αυτό τον πόλεμο».

Ο Γάλλος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Φρανσουά Ντελάτρ ανέφερε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η εκτίμηση του Παρισιού είναι ότι το Ισλαμικό Κράτος εξακολουθεί να συνιστά κίνδυνο για την Μέση Ανατολή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τις ερχόμενες εβδομάδες η Γαλλία θα εγγυηθεί πολύ προσεκτικά ότι η ασφάλεια όλων των συμμάχων των Αμερικανών θα διασφαλιστεί, συμπεριλαμβανομένων των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF)», τόνισε ο Ντελάτρ.

«Είναι σημαντικό για τις ΗΠΑ να λάβουν υπόψη τους την προστασία αυτών των ανθρώπων στη βορειοανατολική Συρία και τη σταθερότητα αυτής της περιοχής για να διασφαλίσουμε ότι θα αποφύγουμε κάθε νέα ανθρωπιστική τραγωδία ή αναζωπύρωση της τρομοκρατίας», πρόσθεσε.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, που θα αποχωρήσει από το πόστο του στο τέλος του έτους κατά τη διάρκεια της τελευταίας ενημέρωσης που έκανε ο ίδιος για την Συρία, δεν έκανε καμία αναφορά στην απόφαση των ΗΠΑ.

Έπειτα σε δημοσιογράφους δήλωσε: «Σε ό,τι με αφορά και είμαι σίγουρος ότι δεν εκφράζω μόνο τον εαυτό μου, είναι απολύτως πρόωρο να κάνω οποιοδήποτε σχόλιο από την μεριά μου για τις επιπτώσεις και τις επιδράσεις αυτής της σημαντικής απόφασης που ανακοινώθηκε χθες, και σε πολιτικό και σε στρατιωτικό επίπεδο».

Ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Τουρκίας στον ΟΗΕ Ραούφ Αλπ Ντενκτάς δήλωσε στο Συμβούλιο ότι η χώρα του θα συνεχίσει να πολεμά Κούρδους μαχητές, «λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθεί την ασφάλεια των συνόρων της ενάντια στην απειλή που θέτουν το PKK, PYD και το YPG, όταν η Άγκυρα το κρίνει απαραίτητο». Δεν έκανε αναφορά στην απόφαση Τραμπ.

«Δεν πρέπει να παραβλέψουμε την απειλή που συνεχίζει να θέτει το Ισλαμικό Κράτος ακόμη και αν συνεχίζουν χωρίς να κατέχουν εδάφη» σημείωσε από την πλευρά του ο Βρετανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Κάρεν Πιρς.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Συρία Τζιμ Τζέφρι ακύρωσε τις προγραμματισμένες συναντήσεις που είχε για σήμερα στα Ηνωμένα Έθνη για να συζητήσει την ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία.

Ο Τζέφρι που ορίστηκε στο πόστο αυτό τον Αύγουστο, δήλωσε τότε σε δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ δεν θα αποχωρήσουν από τη Συρία έως ότου το Ισλαμικό Κράτος συντριβεί.

Ο ίδιος δεν έχει σχολιάσει τη χθεσινή απόφαση Τραμπ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης