Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων δεν βρήκε αποδείξεις ότι έγινε χρήση νευροπαραλυτικού αερίου κατά την επίθεση που σημειώθηκε τον Απρίλιο στην πόλη Ντούμα της Συρίας, όμως εντοπίστηκαν ίχνη που υποδηλώνουν πως πιθανώς χρησιμοποιήθηκε χλώριο.

Οι εμπειρογνώμονες του Οργανισμού, που εδρεύει στη Χάγη, συνέλλεξαν περισσότερα από 100 δείγματα από επτά τοποθεσίες στην Ντούμα, όταν κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση στην πόλη, πολλές εβδομάδες μετά την επίθεση της 7ης Απριλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι δεν εντοπίστηκε καμία οργανοφωσφορική ένωση ή κατάλοιπά της. Εκτός από τα κατάλοιπα εκρηκτικών, βρέθηκαν διάφορα κατάλοιπα χλωρίου» αναφέρεται στην έκθεση του ΟΑΧΟ που δόθηκε απόψε στη δημοσιότητα.

Γιατροί και διασώστες είχαν δηλώσει τότε ότι περίπου 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση αυτήν. Τα περισσότερα από τα θύματα βρίσκονταν σε ένα κτίριο, στη στέγη του οποίου έπεσε ένα «βαρελάκι». Οι ειδικοί του ΟΑΧΟ προσπαθούν ακόμη να εντοπίσουν αυτό τον “βαρελάκι” και να εξακριβώσουν από πού προερχόταν.

Ως αντίποινα για την επίθεση στην Ντούμα, για την οποία η Δύση θεωρεί υπεύθυνες τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία βομβάρδισαν εγκαταστάσεις του συριακού στρατού. Οι ερευνητές του ΟΑΧΟ έφτασαν στη Συρία στις 14 Απριλίου αλλά μπόρεσαν να πάνε στην Ντούμα μία εβδομάδα αργότερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ρωσία κατηγορήθηκε κατ’ επανάληψη από τη Δύση ότι εμποδίζει την πρόσβαση των επιθεωρητών του ΟΑΧΟ, κάτι που η Μόσχα απέρριψε χαρακτηρίζοντας «αβάσιμους» αυτούς τους ισχυρισμούς. Αντιθέτως, κατηγορεί τους διασώστες της οργάνωσης «Λευκά Κράνη» ότι σκηνοθέτησαν μια χημική επίθεση στην περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης