Ο πρόεδρος των Η.Π.Α. πραγματοποιεί εδώ και λίγες ημέρες περιοδεία στην Κεντρική Αμερική στο πλαίσιο σύσφιξης των διπλωματικών και εμπορικών σχέσεων, ωστόσο δεν παραλείπει να αναφέρεται και σε φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα.

Ο Barack Obama ξεκαθάρισε από την Κόστα Ρίκα όπου βρίσκεται, πως οι Η.Π.Α. δεν είναι διατεθειμένες να υποστηρίξουν ένα σχέδιο επέμβασης στο εσωτερικό της Συρίας, παρόμοιο με εκείνο του Ιράκ ή του Αφγανιστάν, επισημαίνοντας ότι «δεν βρίσκεται στα σχέδια των Η.Π.Α. το ενδεχόμενο να στείλουν αμερικανικά στρατεύματα στη Συρία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα, καθώς οι συνθήκες αλλάζουν. Ωστόσο, δεν βλέπω στον ορίζοντα ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο Αμερικανοί στρατιώτες να πατούν σε συριακό έδαφος. Έχω συνομιλήσει με ηγέτες στη Μέση Ανατολή και έχουν συμφωνήσει μαζί μου», σημείωσε.

Παράλληλα, εξήγησε πως εφόσον βρεθούν αδιάσειστα στοιχεία για χρήση χημικών όπλων από δυνάμεις που υποστηρίζουν τον πρόεδρο της χώρας, Bashar al-Assad, τότε «τα δεδομένα του παιχνιδιού θα αλλάξουν δραματικά», καθώς αυτά θα μπορούσαν να καταλήξουν στα χέρια ένοπλων οργανώσεων όπως της Χεζμπολάχ στο γειτονικό Λίβανο. Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως οποιαδήποτε απάντηση θα έχει μελετηθεί με προσοχή.

«Υπάρχουν ενδείξεις πως χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν στη Συρία, ωστόσο δεν γνωρίζουμε πότε, που και πως. Δεν θα προχωρήσουμε, πριν δούμε», είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας των Η.Π.Α., Chuck Hagel, επεσήμανε πως οι Η.Π.Α. εξετάζουν εκ νέου την προοπτική εξοπλισμού των αντικαθεστωτικών στη Συρία, προσθέτοντας όμως πως ο ίδιος δεν έχει αποφασίσει εάν θα ήταν καλό από την πλευρά της Ουάσινγκτον να προβεί σε μια τέτοια κίνηση.

«Το να εξοπλίσουμε τους αντικαθεστωτικούς αποτελεί μια επιλογή. Κοιτάμε και επανεξετάζουμε όλες τις περιπτώσεις. Είναι επιλογές που θα πρέπει να εκτιμηθούν σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα», είχε πει.

Πάνω από 70.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τα μέσα Μαρτίου του 2011, όταν και ξεκίνησαν οι μαζικές διαδηλώσεις για την εκχώρηση μεγαλύτερων συνταγματικών ελευθεριών. Η τοποθέτηση του Barack Obama έγινε ύστερα από την είδηση πως τη Μ. Πέμπτη 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας. Όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, τόσο το Κατάρ όσο και η Σαουδική Αραβία έχουν προμηθεύσει κατά καιρούς με όπλα ομάδες αντικαθεστωτικών στη Συρία, ενέργεια που έχει προκαλέσει κατά διαστήματα την έντονη αντίδραση της Δαμασκού.

Αποσπάσματα από την ομιλία του Barack Obama

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης