Προειδοποίηση στα εναπομείναντα αντιπολιτευόμενα Μέσα της Τουρκίας, απετέλεσε η απόφαση της 18ης Απριλίου, δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης εναντίον των αρθρογράφων και διευθυντικών στελεχών της καθημερινής εφημερίδας Cumhuriyet.

Το 27ο Ποινικό Δικαστήριο βαρέων αδικημάτων αποδέχθηκε την από 274 σελίδες πρόταση του εισαγγελέα που προτείνει την καταδίκη και των 19 κατηγορούμενων -12 από τους οποίους ήδη είναι φυλακισμένοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην πρόταση του εισαγγελέα ο πρώην διευθυντής σύνταξης Can Dündar, (που έχει καταφύγει στην Γερμανία) θεωρείται ο κύριος υπεύθυνος.

Η ακροαματική διαδικασία της υπόθεσης θα αρχίσει στο δικαστήριο Çağlayan της Κωνσταντινούπολης στις 24 Ιουλίου και προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί στις 27 Ιουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν όσοι θα δικαστούν περιλαμβάνονται «η συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση» και «βοήθεια σε ένοπλη τρομοκρατική οργνωση χωρίς να είναι μέλη της».
Η εισαγγελική πρόταση επιδιώκει την καταδίκη των κατηγορούμενων από 7,5 ως 15 χρόνια κάθειρξη για τον Ντουντάρ και το επίσης διευθυντικό στέλεχος Murat Sabuncu και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου Kadri Gürsel, Aydın Engin, Bülent Yener και Günseli Özaltay ως “συνεργούς τρομοκρατικής οργάνωσης, χωρίς να είναι μέλη».

Για τους διευθύνοντες συμβούλους Akın Atalay, Mehmet Orhan Erinç και Önder Çelik με την ίδια κατηγορία, αλλά και «της κατάχρησης της εμπιστοσύνης» ο εισαγγελέας έχει ζητήσει να καταδικασθούν από 11,5 ως 43 χρόνια κάθειρξη.

Για τον δημοσιογράφο Ahmet Şık με την κατηγορία ότι «βοηθούσε ως μέλος τις τρομοκρατικές οργανώσεις ”ΡΚΚ” και ”DHKP/C” η εισαγγελική πρόταση είναι 7,5 ως 15 χρόνια κάθειρξη.

Τόσο ο Σικ, όσο και ο δημοσιογράφος Nedim Şener είχαν φυλακιθεί το 2011 με βάση την πολύκροτη τότε δίκη για τον τηλεοπτικό σταθμό ‘’ Oda TV’’ και είχαν παραμείνει φυλακισμένοι για περισσότερο από έναν χρόνο περιμένοντας να δικασθούν.

Στην περίοδο εκείνη είχε κυκλοφορήσει και το βιβλίο του Σικ «Ο Στρατός του Ιμάμη» που αφορούσε στο κίνημα των οπαδών Γκιουλέν –όταν ακόμη τόσο το δικαστικό σώμα της Τουρκίας αλλά και το κυβερνών σήμερα κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης συμπορεύονταν. Και οι δύο δημοσιογράφοι τότε είχαν αφεθεί ελεύθεροι, το Μάρτιο του 2012. Με τον σικ όμως να συλλαμβάνεται και πάλι στις 30 Δεκεμβρίου 2016 για δημοσιεύματά του στην Τζουμχουριέτ.

Το κατηγορητήριο



Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση «ημερήσια εφημερίδα Τζουμχουριέτ που ξεκίνησε ως προπύργιο του Μουσταφά Κεμάλ, ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας, γύρω στα 2013 ‘’κατελήφθη’’ από την τρομοκρατική οργάνωση των Γκιουλενιστών, (παράλληλο κράτος) (FETÖ/PDY), οι οποίοι πιστεύεται πως βρίσκονται πίσω από το αποτυχόν στρατιωτικό ς 15ης Ιουλίου 2016».

«Μετά την ανάληψη των διευθυντικών καθηκόντων από τον Καν Ντουντάρ, η καθημερινή εφημερίδα πέρασε σε νέα μονοπάτια, πέρα από το καθιερωμένα του κατεστημένου –σύμφωνα με το κατηγορητήριο- και κατέστη προστάτης και υπερασπιστής του FETÖ/PDY, αλλά και του παράνομου Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου(DHKP-C). Και υπερασπιζόμενη τις πράξεις τρομοκρατικών οργανώσεων, υπερέβη το δικαίωμα να παράγει ειδήσεις, αλλά περιείχε σχόλια με βαρείς επικριτικούς χαρακτηρισμούς πέραν των αρχών που προβλέπει η ελευθεροτυπία και ο διεθνής νόμος», περιγράφει η εισαγγελική πρόταση που καταλήγει: «Η εφημερίδα “Cumhuriyet’’ ξεκίνησε έντονη δυσφημιστική εκστρατεία εναντίον της κυβέρνησης και του προέδρου Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιώντας ασύμμετρες πολεμικές τακτικές υποστηρίζοντας παράνομες πολιτικές προσπαθώντας να νομιμοποιηθούν πράξεις τρομοκρατικών οργανώσεων όπως το ΡΚΚ».

Τέλος η εισαγγελική πρόταση υποστηρίζει πως «το κίνημα “FETÖ/PDY’’ παρείχε στην εφημερίδα απόρρητα έγγραφα αντικατασκοπίας γύρω από τις κινήσεις φορτηγών με εφόρια προς της Συρία στις αρχές του 2014».

Είναι η πολύκροτη υπόθεση που αποκάλυψε ότι φορτηγά της ΜΙΤ ανεφοδίαζαν αντικαθεστωτικούς αντάρτες -πιθανότατα και τζιχαντιστές- στην Συρία- και σταμάτησαν από αστυνομικές δυνάμεις στα σύνορα. Η υπόθεση αυτή είχε σταθεί η απαρχή των διώξεων εναντίον της Τζουμχουριέτ, που παραμένει ως σήμερα η κύρια αντιπολιτευόμενη τουρκική εφημερίδα. Ιδιαίτερα μετά το κλείσιμο της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία, λαϊκής «Ζαμάν».

Αντίδραση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ECHR, διαμήνυσε στις τουρκικές αρχές πως θα εξετάσει το αίτημα για την κράτηση των αρθρογράφων και συντακτών της Τζουμχουριέτ «το συντομότερο δυνατόν».

Την αποκάλυψη για τις κινήσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ECHR, έκανε ο εκ των συνηγόρων των φυλακισμένων Fikret İlkiz, εκπροσωπώντας τους φυλακισμένους δημοσιογράφους της εφημερίδας Ahmet Altan, Mehmet Altan, Atilla Taş και Murat Aksoy.

Η προσφυγής το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έγινε από τα φυλακισμένα στελέχη της εφημερίδας, αφού ανάλογο αίτημα στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας, είχε υποβληθεί τον περασμένο Νοέμβριο χωρίς να έχει ακόμη εξετασθεί.

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

Πληροφορίες από hurriyetdailynews.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης